Människa med reflexväst som hoppar i mörkret. Text: Reflexskolan, så syns du i mörkret

Reflexskolan - Så syns du i mörker

Vi tror att vi syns där vi går och cyklar längs vägen, men för bilar är vi svåra att upptäcka. Därför är det viktigt för både barn och vuxna att bära reflex under den mörka årstiden. Genom att använda reflex kan både du och dina medtrafikanter bidra till att öka säkerheten i trafiken. Här kommer några tips på hur du använder reflex på bästa sätt.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

1. "Bling-bling" är alltid inne i trafiken!

Reflexer ska fästas lågt, helst i knähöjd för att bäst fånga in ljuset från bilarna. Häng reflexen så att den syns från båda håll. Alternativt använd två som du placerar på varsin sida om dig. Föraren i en bil med halvljus kan upptäcka en person med mörkare kläder på 20-30 meters avstånd, med ljusa kläder på 60 meter om sikten är god. Men den som bär reflex syns redan på 125 meters avstånd.

2. Glöm inte vovven!

Glöm inte hunden, sätt reflexband med kardborrefästen runt benen eller använd hundhalsband med reflexmaterial. Om du har barnvagn, fäst reflexer på denna också.

3. Ju förr dess bättre gäller inte!

Reflexer bör bytas ut var tredje år, se till att kolla så den verkligen fungerar innan du använder den. Såhär kontrollerar du om en reflex fungerar: Häng upp den gamla reflexen och en ny reflex i ögonhöjd ett mörkt rum. Lys på reflexerna med en ficklampa från ca fyra meters avstånd. Om den gamla reflexen syns betydligt sämre än den nya är det dags att byta ut den. När du köper reflexer, kontrollera att de är SIS-märkta (svensk standard) eller CE-märkt (europeisk standard).

4. För dig som vill glimma lite extra!

Använd med fördel reflexväst – då syns du extra tydligt. Idag finns en uppsjö av olika reflexer som kan komplettera den klassiska som hänger längs sidan. Reflexarmband, reflexbroscher, reflexgosedjur och reflexnyckelringar är bara några av dem. Men den reflex som fungerar allra bäst är den klassiska hårda plattan som finns i olika former. 

Mer om reflexer och trafikvett!

Program om mörker och reflexer från UR 

Senast granskad 2022-10-24 av JOSÅKEBEN