Skönhetsbehandling av ögonbryn.

Tatuering och skönhetsbehandling

Funderar du på att tatuera dig eller göra en skönhetsbehandling? Det blir allt vanligare att tatuera sig både med motiv eller i kosmetiskt syfte. Hur väljer du vem som ska göra behandlingen? Är det kanske det konstnärliga uttrycket eller stilen som avgör? Erfarenheten eller hygienen vid behandlingen?

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Alltid en hälsorisk

Att tatuera, pierca eller på andra sätt göra hål i huden innebär alltid en hälsorisk, eftersom kroppens eget skydd i form av hud eller slemhinnor skadas. Vid dessa typer av behandlingar finns det risk för sjukdomar som smittar genom blod, men även för olika slags infektioner, allergier eller ärrbildningar.

Var uppmärksam och ställ frågor

Som kund ska du vara uppmärksam på vilken information du får innan, om lokalen känns ren och fräsch och om din behandlare har koll på hygienen. Du ska alltid få med dig skötselråd. Vid tatueringar ska du även få information om de färger du fått i din tatuering.

Du kan fråga om behandlaren har anmält sin verksamhet till oss på Samhällsbyggnadsförvaltningen. Vi kontrollerar regelbundet att det finns bra rutiner för hygien i samband med behandlingen och för rengöring, desinficering och sterilisering av de verktyg som används. Den som gör behandlingar där huden punkteras är skyldig att anmäla sin verksamhet till oss.

Viktigt att du är frisk

När du ska genomgå en behandling är det viktigt att du är frisk och pigg. Om du har en sjukdom eller äter medicin ska du rådfråga din läkare före behandlingen. Det är också viktigt att du berättar för den som ska utföra behandlingen om du har sjukdomar och tar mediciner.

Om du har frågor får du gärna kontakta oss på Samhällsbyggnadsförvaltningen.

Relaterad information

Om du vill läsa mer om de olika behandlingarna eller om regler kring hygieniska verksamheter kan du hitta mer information hos Socialstyrelsen och Läkemedelsverket.

Socialstyrelsens hemsida om hygieniska verksamheter

Läkemedelsverkets hemsida om tatueringsfärger

Senast granskad 2022-09-09 av REBGUS