Kvadratisk stor stenskulptur med ek i höstfärger i bakgrunden.

Benämningen

Konstverket Benämningen av Asbjørn Andresen hittar du på Kronogården, ekdungen vid rondellen.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Konstverkets namn: Benämningen

Konstnär: Asbjørn Andresen (1937)

Placering: Ekdungen vid rondellen, Kronogården.

Placeringsår: 2003.

Fakta om konstverket Benämningen

Konstnärens egen beskrivning:

”Jag har tillfört utställningen tre obearbetade stora stenar av granit och marmor. I sitt rumsliga sammanhang ska stenarna, med sin råhet och skarphet, förhoppningsvis skapa ögonblick av förhöjd närvaro, livets påtaglighet, hos den som möter dem. Utställningen representerar en situation i mitt konstnärskap där jag undersöker två sidor av skapandet: en önskan om att uttrycka det vackra och en önskan om att finna uttryck för några essentiella begrepp. Flera av verken har referenser till konsthistorien (Piero della Francesca, Zurbaran och Malevitj).”

Skulpturen var en del av Fyrstads Kulturkommittés konstprojekt ”Jordstation – landskapsundersökningar” där konstnärerna Asbjørn Andresen, Karl Chilcott, Åsa Herrgård, Hans Limbus Tjörneryd och Lars Vilks bjöds in för att bygga ” jordstationer” utomhus i städerna Lysekil, Trollhättan, Uddevalla och Vänersborg.

Om konstnären

Asbjørn Andresen, född 1937 i Moss, är en norsk bildhuggare och målare bosatt i Bärfendal, Sverige. Han är utbildad vid Bjarne Engebrets Maleskole i Oslo (1957–1959), Statens Håndverks- og Kunstindustriskole, Oslo (1982), Statens Kunstakademi (1983–1985) och École nationale supérieure des beaux-arts i Paris (1985–1986).

Ägare

Trollhättans Stad

Senast granskad 2019-04-05 av JENPER