Tre skulpturfigurer i sten som spelar instrument.

Stråktrio

Skulpturgrupp av Magnus Ringborg i Maria Alberts park, placerad något norr om Macken-lekplatsen. Tre musiker smälter samman med sina instrument och har samtidigt har en kontakt med varandra

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Konstverkets namn: Stråktrio

Konstnär: Magnus Ringborg

Placering: Maria Alberts park (Macken-lekplatsen)

Placeringsår: 2021

Fakta om konstverket Stråktrio

Skulpturgruppen är skulpterad i materialet svart granit. 

Konstnärens ord om konstverket:

" Jag märkte att musiken från en konsert stannar kvar längre i mig om jag kommit ihåg att ta med ett skissblock och en tuschpenna till föreställningen. Jag satt och bläddrade i en skissbok och började fundera på om det inte var möjligt att fånga något av musiken i sten.

Inför en arbetsresa till Mahabalipuram i sydöstra Indien gjorde jag några små modeller i frigolit. I januari 2020 började jag arbeta med dem där. Jag hann precis hem innan den stora coronakrisen drabbade hela världen. Man lyckade skeppa iväg de påbörjade skulpturerna på ett fartyg och på våren 2021 kunde jag fortsätta att arbeta med dem på Konstnärernas Kollektivverkstad i Bohuslän.

Min gestaltning försöker visa hur de tre musikerna smälter samman med sina instrument och hur de samtidigt har en direkt kontakt med varandra. Öronen, händerna och instrumenten betonas, medan kropparnas skissartade streckformationer tecknar partiturets intrikata växlingar.

Det är en stor glädje att Trollhättan har hittat en så vacker plats till att låta den frusna musiken att ljuda!"

Om konstnären

Magnus Ringborg arbetar i sten, trä, terracotta och brons. Hans ambition är att fånga det mänskliga uttrycket i livets olika skiften.

Med en bakgrund inom teckning och illustration var det först år 2000 som Magnus började med skulptur på allvar. Vid ett besök på Konstnärernas Kollektivverkstad i Bohuslän facinerades han av de magnifika stenskulpturerna. 2003 gjorde han sin första separatutställning på Hasselbacken i Vreta Kloster. Året därefter kom det första offentliga uppdraget. Ringborg fortsatte att arbeta regelbundet med granitskulptur på Konstnärernas Kollektivverkstad.

Läs mer om Magnus Ringborgs på konstnärens egen webbsida

Ägare

Trollhättans Stad.

Senast granskad 2022-07-06 av JENPER