Badvattenprovtagning vid brygga.

Koll på badvattnet

En gång per månad under juni, juli och augusti tas prover på badvattnen. Proverna tas vid badplatserna vid Öresjö, Trehörningen och Gravlången.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Kontroll av vattnet

Vid kontrollen mäts hur mycket bakterier som finns i vattnet. Vattnet bedöms som tjänligt, tjänligt med anmärkning eller otjänligt. Du hittar resultaten på Havs- och vattenmyndighetens hemsida Badplatsen.

Badplatsen

Algblomning

Alger finns naturligt i hav, sjöar och vattendrag. Under gynnsamma förhållanden kan algerna föröka sig kraftigt. De ger då upphov till det som kallas algblomning. Vid kraftig blomning är vattnet ofta grumligt eller grönfärgat. Det kan även vara blågrönt eller gulgrönt-gulbrunt. Vissa alger, som blågrönalger, kan ge ifrån sig giftiga ämnen som är farliga för människor och djur. Undvik därför att bada vid algblomning. Barn, hundar och andra husdjur är extra känsliga.

Om du badat i algblommande vatten kan du få symptom som liknar de vid matförgiftning. Det kan till exempel vara illamående, huvudvärk, kräkningar, diarré, feber eller ögon- och hudirritation.

Havs- och vattenmyndighetens hemsida om algblomning

Folkhälsomyndighetens hemsida om alggifter

Badklåda

Ibland kan man få bett som liknar myggbett efter att man badat. Då kan du ha råkat ut för badklåda. Badklåda orsakas av så kallade cerkarier.

Cerkarier är ett av larvstadierna hos fågelbilharzia. Cerkarierna har fåglar som huvudvärd. Som mellanvärd har de vissa sötvattensnäckor. Cerkarierna är små och kan inte ses med blotta ögat. De simmar runt i ytvattnet. Ibland kan de angripa en människa istället för en fågel. De tränger då in några millimeter i huden. Där dör de dock ganska snabbt.

När cerkarierna tränger in i huden kan de ge upphov till kliande utslag. Utslagen brukar finnas kvar i cirka en vecka. Enstaka personer kan få en starkare allergisk reaktion med feber. Det finns ingen specifik behandling och det är inte heller nödvändigt. Symtomen kan lindras med klådstillande eller antiallergiska medel. Om du är känslig ska du ta korta bad. Efter badet ska du ta en dusch eller torka dig med handduk så fort som möjligt.

Snäckorna finns mest på grunt vatten och därför drabbas barn mer än vuxna. Badklådan är vanligast under varma somrar när temperaturen på vattnet stiger. Värmen gör att snäckorna förökas snabbare. Samtidigt lockas både människor och fåglar till vattnet. Det går inte att se om vattnet innehåller cerkarier.

Folkhälsomyndighetens hemsida om badklåda

En strand där killar spelar beachtennis och barn som vadar i vattnet

Badplatser

Trollhättan har kommunala badplatser i tre sjöar. Det planeras även för ytterligare en badplats på Spikön där det just nu finns en strand och vadplats.

Termometer som hänger i ett träd. Vatten i bakgrunden

Koll på vattentemperaturen

Vid vilken badplats är vattnet varmast egentligen? Nu kan du hålla koll på vattentemperaturen vid våra kommunala badplatser både innan och under din strandvistelse.

Senast granskad 2022-06-28 av JONHJO