Utställningsprogrammet 2023

Nedan ser du vilka utställningar som visades i Konsthallen Trollhättan under 2023. Året bjöd på många visningar med intressanta samtal och kreativa stunder med skapande i vår ateljé. 

En skulptural installation

Eric Magassa 26/11-22/1

Utställningen Let the Sun Shine In är en platsspecifik installation, där konsthallens rum tänjs och expanderar till ett utvidgat collage. Där möts mönster, målade väggar, fotografier och collage som överlappar varandra och skapar nya berättelser.

Kollage av bilder på konstnärerna Maja Bakken och Elin Wikström

Artist in Residence 13/2-12/3

Tillsammans med Vänersborgs och Åmåls konsthallar hålls ett gemensamt Artist-in-residence-program där konsthallarna blir arbetslokaler för sex konstnärer där varje stad är värd för två av dem. De konstnärer/kreatörer som kommer att arbeta med konsthallarna som arbetsplats i år är: Maja Bakken, Elin Wikström, Karon Nilzén, Sepa Sama, Haifa Safa och Johan Lundberg.

Nässelfjäril sitter på en sommarblomma

Fotoutställning fjärilar & pollinatörer 25/2-12/3

I Lilla konsthallen visas en fotoutställning om fjärilar och pollinatörer. Fotografer är Anki Johansson och Anna Lynx och utställningen visas i samverkan med Naturskyddsföreningen och Studiefrämjandet.

Stor handvävd rya

Emelie Röndahl 25/3-21/5

I utställningen Once I wanted to be the greatest visas ett antal handvävda ryor som fyller rummet med abstrakta och håriga väsen. Emelie Röndahl, som bor och arbetar i Falkenberg, är en vävande konstnär som sedan flera år arbetar med figurativ rya. Rya är en traditionell skandinavisk vävteknik.

Poster och bilder från animerad film som tryckt och monterat på vägg.

Utställning Trollywood Animation Festival 4-21/5

Konsthallen visar bilder från några av de animatörer som föreläser på årets Trollywood Animation Festival; Regina Pessoa, Martin Bergquist, Kaoru Furuko.

Målning av Olle Schmidt i starka färger

Olle Schmidt 10/6-6/8

Årets sommarutställning i Konsthallen Trollhättan. Olle Schmidt arbetar framförallt med måleri men även med objekt och installationer. Målningarna kan beskrivas som scener där händelser och tvetydigheter har stämt möte med mer eller mindre skruvade karaktärer.

spänningsfält

Öppen Salong 12/8-10/9

Årets Öppen Salong har temat Spänning. Hur tolkar du det? Välkommen att delta med ett eget verk som kan lämnas in under hela utställningsperioden. Avslutningen firas med en finissage 10/9.

Kollage av tre konstnärers bilder som alla är inspirerande av växtlighet

Germain, Vollmer, Jansson 23/9-12/11

Tre konstnärer möts i ett gemensamt intresse för växter och människans relation till växtlighet. Cecilia Germain undersöker den afrikanska diasporans flora. Susanne Vollmer intresserar sig för ämnen som omges av skrönor och myter. Ulrika Jansson undersöker hur animistiska föreställningar kan fördjupa vår relation till omgivningen och förståelsen för andra levande varelser.

Konstverk av grillpinnar i skogen

Land Art - Songs from the woods

Besök Trollhättans landart-utställning i slussområdet. Verken skapades i augusti under evenemanget och symposiet Songs from the woods. Karta och information om verken och konstnärer finns när du klickar dig vidare.

En grupp med barn och vuxna bär på en stor installation av bambudpinnar och lakan som de målat på.

Ruben Wätte 25/11-21/1

Ruben Wätte arbetar med konst i offentligheten, både i form av permanenta platsspecifika verk och tillfälliga utforskande processer tillsammans med andra. Genom anarkistisk pedagogik och en rad egna metoder som Wätte utvecklat under sitt första decennium som yrkesverksam konstnär, skapas konst som äger rum på långt flera plan än vad som ryms i det färdiga verket.