Utställningar 2015

Under 2015 visades bland annat bildkonst, foto, skulpturer och Vi är Romer i Konsthallen Trollhättan. 

Död Stjärna, Mörk Sjö

Trinidad Carrillo, född 1975 i Cuzco, Peru, är en dold favorit inom svenskt samtidsfoto. Hon tog sin masterexamen i fotografi vid Högskolan för Fotografi och Film i Göteborg 2006 och hon har sedan dess haft ett stort antal utställningar i Sverige, Danmark, Frankrike och Peru. 

Trinidad Carrillos verk har ett särpräglat utryck, som pendlar mellan olika stämningslägen och tillstånd. Hennes motiv är ofta mångbottnade. Det mytologiska smälter samman med det vardagliga, det avklarnade och det febrigt intensiva. Kameralins, ljussättning och bildsnitt öppnar upp scener som pendlar mellan verkligheter: en fruktbarhetsrit, ett offer, en hemkomst, en dröm.

Utställningen i Konsthallen Trollhättan bestod av bilder tagna mellan 1997 - 2014.

Två personer betraktar fotografier i en konsthall

Möt människorna bakom myten

Utställningen berättade om romernas vardag och historia. Om 500 år av utanförskap, tältliv, aktivism, glädje, traditioner, musik och framtidshopp. För trots kultur, språk, kläder och utseende är vi alla först och främst människor med allt vad det innebär. Genom att lära av historien skapar vi en bättre framtid!

Utställningen Vi är romer producerades av Göteborgs stadsmuseum. Projektet bygger på ett initiativ av de romska aktivisterna Bagir Kwiek och Tereza Eriksson, journalisterna Sofia Hultqvist och Cecilia Köljing samt fotografen Maja-Kristin Nylander.

Utställningen bestod bland annat av intervjuer med nu levande romer som berättade om sina liv, utanförskap och hopp inför framtiden. 

Utställningsmontrar i utställningen Vi är Romer.

Silent sound of human nature

En omfattande utställning av den ryske skulptören Viktor Korneev.
Viktor Korneev är född 1958 i Tambov, Ryssland och är sedan 1998 bosatt i Fjällbacka.
Efter studier vid Moscow Stroganov Art, 1986-91 och Penza Savitsky Art College, 1979-83 har han med stor variation skapat allt från mindre skulpturer till monumentala offentliga verk, huvudsakligen gjorda i material som granit, marmor, brons eller ek.

I sina motiv söker han kraften och harmonin i den mänskliga kroppen. "Människans natur betyder mycket för mitt arbete. Det är en evig källa till inspiration. Varje människa har sitt eget psyke, plasticitet och form som måste fångas och formuleras i sin egen symboliska form."

En liggande kvinnogestalt i brons.

Illustratör SAAB

Rony Lutz har genom åren utfört tusentals Saab-illustrationer, många internationellt uppmärksammade, som har bidragit till att besjäla berättelsen om Saabs modeller och innovationer. Utställningen lyfte bland annat fram originalillustrationer från Saab´s bilbroschyrer, affischer och böcker av den tidens reklam, press och promotionmaterial. 

Illustrationer av Saab-modeller.

Tema: Mellan svart och vitt

För trettonde gången i ordningen öppnade Konsthallen Trollhättan dörrarna för en av årets höjdpunkter - Öppen salong. Denna uppskattade utställning vill bejaka allas kreativa och skapande förmåga genom att vara öppen för alla som vill delta. Med ett gemensamt tema skapar de enskilda verken tillsammans en helhet som mångfaldigar och fördjupar ämnet.

Många besökare i konsthallen.

Rid i natt

En omfattande utställning med målningar och skulpturer av Mia Malmlöf och Göran Hägg som i över 30 år varit flitigt utställda både nationellt och internationellt. De möts i en gemensam utställning som sprudlar av energi och skaparlust.

Bildkonstnären Mia Malmlöf (f.1954) studerade vid Konstakademien i Stockholm mellan 1979-1984, varav ett år som utbyteselev vid Konstakademien i Köpenhamn, och har sedan dess stått för ett färgstarkt och nyfiket konstnärskap.

Skulptören och bildkonstnären Göran Hägg (f.1949) studerade vid Konstakademien i Stockholm mellan 1975-1980 och har sedan dess outtröttligt byggt vilda, roliga och tankeväckande skulpturer.

Blomstermålningar på glasväggar