Utställningsprogrammet 2024

Välkommen till utställningsåret 2024. Vi ser fram emot många intressanta samtal och kreativa stunder i vår ateljé där du inspirerad av utställningen kan skapa på egen hand. 

En grupp med barn och vuxna bär på en stor installation av bambudpinnar och lakan som de målat på.

Ruben Wätte 25/11-21/1

Ruben Wätte arbetar med konst i offentligheten, både i form av permanenta platsspecifika verk och tillfälliga utforskande processer tillsammans med andra. Genom anarkistisk pedagogik och en rad egna metoder som Wätte utvecklat under sitt första decennium som yrkesverksam konstnär, skapas konst som äger rum på långt flera plan än vad som ryms i det färdiga verket.

Verk av residensdeltagare Jenny Johansson och  Linnea Lindberg

Artist in Residence 12/2-10/3

Residensprogram tillsammans med Vänersborgs och Åmåls konsthallar. Under perioden får sex konstnärer använda konsthallarna som arbetsplats och i fokus står samverkan och medskapande. Under residenset kan du som besökare ta del av de inbjudna konstnärernas arbete och i Trollhättans konsthall är det Jenny Johansson och Linnea Lindberg.

Närbild av en mindre skulptur i metall.

Sanna Lindholm 23/3-17/5

Sanna Lindholm arbetar med skulptur i trä, ofta med svarven som formverktyg i kombination med handverktyg så som kniv och bildhuggarjärn. I hennes arbete har naturens rotation, svarvens produktion och träets cykliska energistarka band till varandra

Amanda Karlssons konstverk i en utställningslokal

Amanda Karlsson 1/6-4/8

The Leech Party / Igelfesten är en hyllning, ett förhållningssätt och ett utforskande kring våra kollektiva oönskade egenskaper. Utställningen är en scenografi bestående av storskaliga oljemålningar på trä som berättar om en föreställd festplats frusen i tiden. Amanda Karlsson formulerar berättelser från en fiktiv verklighet vid sidan av vår egen. En verklighet som har skapats ur hennes uppväxt i Värmland, ur arbetarklass, mytologiskt berättande och djupa skogar.

Öppen Salong 10/8-7/9

Välkommen att delta! För tjugoandra gången i ordningen bjuder vi in till att delta en av årets höjdpunkter i vårt program. Öppen Salong i Konsthallen Trollhättan vill bejaka allas kreativa och skapande förmåga genom att vara öppen för alla som vill delta med ett eget verk på årets gemensamma tema - Mitt i vardagen. Inlämning sker under hela perioden vilket gör att utställningen växer och förändras fram till utställningens sista dag

En grafisk svartvit bild som visar en person som ror en båt

Haky Jasim 28/9-17/11

Med grafiska bilder tryckta på segel från Ostindiefararen Götheborg, skulptur, film och foto skapar Haky Jasim en stor labyrint i Konsthallen. Utställningen Hem, Hav, Hopp – En reflektion över flykt kretsar kring hur klimatförändringar, politiska konflikter och ekonomiska ojämlikheter påverkar människors liv och driver dem på flykt, och om hur mänskliga rättigheter kan respekteras och skyddas på allvar.

Kollagebild med Yvonnes målning och Karons skulptur

Yvonne Swahn & Karon Nilzén 30/11-26/1

I årets sista utställning möts två konstnärskap som i hallen får utrymme att utmana och ljuda med varandra. Vänersborgsbaserade Yvonne Swahn låter såväl mörker som ljus och skärpa som oskärpa ta plats i sitt måleri där viktiga ord är tankar, känslor, tid och rum. I sin skulpturcentrerade praktik nedmonterar och omformulerar Köpenhamnsbaserade konstnären Karon Nilzén, material och objekt.