Välkommen till utställningsåret 2024. Vi ser fram emot många intressanta samtal och kreativa stunder i vår ateljé där du inspirerad av utställningen kan skapa på egen hand.
Ruben Wätte arbetar med konst i offentligheten, både i form av permanenta platsspecifika verk och tillfälliga utforskande processer tillsammans med andra. Genom anarkistisk pedagogik och en rad egna metoder som Wätte utvecklat under sitt första decennium som yrkesverksam konstnär, skapas konst som äger rum på långt flera plan än vad som ryms i det färdiga verket.
Residensprogram tillsammans med Vänersborgs och Åmåls konsthallar. Under perioden får sex konstnärer använda konsthallarna som arbetsplats och i fokus står samverkan och medskapande. Under residenset kan du som besökare ta del av de inbjudna konstnärernas arbete och i Trollhättans konsthall är det Jenny Johansson och Linnea Lindberg.
Sanna Lindholm arbetar med skulptur i trä, ofta med svarven som formverktyg i kombination med handverktyg så som kniv och bildhuggarjärn. I hennes arbete har naturens rotation, svarvens produktion och träets cykliska energistarka band till varandra
The Leech Party / Igelfesten är en hyllning, ett förhållningssätt och ett utforskande kring våra kollektiva oönskade egenskaper. Utställningen är en scenografi bestående av storskaliga oljemålningar på trä som berättar om en föreställd festplats frusen i tiden. Amanda Karlsson formulerar berättelser från en fiktiv verklighet vid sidan av vår egen. En verklighet som har skapats ur hennes uppväxt i Värmland, ur arbetarklass, mytologiskt berättande och djupa skogar.
Välkommen att delta! För tjugoandra gången i ordningen bjuder vi in till att delta en av årets höjdpunkter i vårt program. Öppen Salong i Konsthallen Trollhättan vill bejaka allas kreativa och skapande förmåga genom att vara öppen för alla som vill delta med ett eget verk på årets gemensamma tema - Mitt i vardagen. Inlämning sker under hela perioden vilket gör att utställningen växer och förändras fram till utställningens sista dag
Med grafiska bilder tryckta på segel från Ostindiefararen Götheborg, skulptur, film och foto skapar Haky Jasim en stor labyrint i Konsthallen. Utställningen Hem, Hav, Hopp – En reflektion över flykt kretsar kring hur klimatförändringar, politiska konflikter och ekonomiska ojämlikheter påverkar människors liv och driver dem på flykt, och om hur mänskliga rättigheter kan respekteras och skyddas på allvar.
I årets sista utställning möts två konstnärskap som i hallen får utrymme att utmana och ljuda med varandra. Vänersborgsbaserade Yvonne Swahn låter såväl mörker som ljus och skärpa som oskärpa ta plats i sitt måleri där viktiga ord är tankar, känslor, tid och rum. I sin skulpturcentrerade praktik nedmonterar och omformulerar Köpenhamnsbaserade konstnären Karon Nilzén, material och objekt.