Personer sitter på stolar i utställningen och lyssnar på en kvinna som högläser poesi.

Kulturarrangemang i konsthallen

Konsthallen Trollhättan är inte bara en arena för konsten utan för hela kulturlivet. Varje år är vi värdar för många kulturarrangemang.

I konsthallen kan du gå på konserter och festivaler, delta i föreläsningar och samtal, invigningar och vernissager. Eller bara slå dig ner en stund.

I Konsthallen Trollhättan upplever du:

  • Vernissager
  • Lunchvisningar
  • Konserter
  • Trollhättans Poesifestival
  • Samtal och föreläsningar
  • Och mycket mer!

Till konsthallens egna aktiviteter är det alltid fri entré men vid exempelvis konserter av externa arrangörer kan det förekomma inträde. 

Bilden ovan är från årets poesifestival. 

 

Kalender

Vi uppdaterar med evenemang och aktiviteter som händer i konsthallen allt eftersom. Så  håll utkik och välkommen!

Under tre år har alla femteklassare på Trollhättans grundskolor skapat film tillsammans med filmpedagog Gustav Mattsson i ett skapande skola projekt. Eleverna har gemensamt kommit på idéer, skrivit manus, byggt rekvisita, skådespelat, filmat och redigerat sina filmer. Totalt har över 1 500 elever deltagit i projektet och mer än 400 färdiga filmer är det slutliga resultatet. Vi ställer ut stora delar av projektet och visar flertalet filmer i en utställning full av kreativitet.

FILMKVÄLL! – 3 ÅR OCH 400 FILMER

Onsdag 17 april kl. 17-19

Missa inte en kväll i film-magins tecken. Mingla med inbjudna VIP-gäster från Trollhättans grundskolor. Se filmvisning i vår specialbyggda biosalong. Kl. 17.30 blir det invigningstal då konsthallens intendent Peter Hagsér och filmpedagog Gutav Mattsson berättar om projektet. Kom och se bakom-kulissen-foton, rekvisita och film, film, film och mera film....... och popcorn såklart!

Kom hela familjen till Konsthallen och N3 Mötesplats för ung kultur och Nohab smedja denna lördag då det händer extra mycket roliga aktiviteter!

N3 har öppet hus med prova-på och olika aktiviter och i konsthallen får du en visning av utställningen och kan skapa på egen hand i vår ateljé. Dessutom ställer föreningen Spring Craft ut smideskonst i konsthallens annex och du kan se smeder jobba i Nohabs smedja! 

Konsthallen - Utställningar! Öppen ateljé! Spring Craft!

Öppettider: 11.00-16.00

Kl.12-13 Invigning av Spring Crafts smideskonst-utställning i Konsthallens annex.

Kl.13-13.30 Visning av aktuell utställning, en introduktion till Sanna Lindholms träskulpturer och utställningen Luften spänner rörelsen rinner.

Kl.13.30-14.00 Filmpedagog Gustav Mattsson presenterar Skolelever gör film – en utställning om ett skapande skola projekt.

Under hela dagen kommer det dessutom vara extra aktivitet i vår öppna ateljé. Här kan besökare i alla åldrar skapa fritt och testa olika material och tekniker.

N3 - Uppträdanden! Prova På! Besök en lektion!

Öppettider: 11.00-14.30

På N3 händer det massor i huset, du kan prova olika instrument och se uppträdanden i entrén. Se hela programmet för Öppet hus på N3 

Kostnadsfritt och drop-in. Välkommen! 

Smidesutställning i konsthallens annex 20 april. Invigning kl. 12.00.

Spring Craft är en ideell smidesförening som vill sprida glädjen och kunskapen om smide och finns i NOHABs anrika smedja i Trollhättan som en gång i tiden smidde axlar och delar till lok men som nu är en museismedja.

En gång om året vaknar den upp ur sin dvala och exploderar av aktivitet. Den explosionen heter Spring Craft och är ett event öppet inte bara för smeder utan för alla. Varmt välkomna att ta del av smedernas arbete i Nohabs smejda under dagen men också se utställningen i konsthallens annex.

Programmet för Spring Craft

Välkommen på gratis visning av Sanna Lindholms utställning kl 12.30-13.00, ingen anmälan, bara att komma.

Läs mer om Sanna Lindholms utställning

Välkommen till en workshop där du får lära dig grunderna i täljning och där vi med kniven sedan arbetar med skulpturala uttryck och förhållningssätt.

Onsdag 24 april kl. 17.00-19.00

Vi utgår ifrån träets befintliga form och rörelse och utforskar hur vi kan förstärka den genom form och mönsterskärning.

Material och verktyg finns på plats. Du som deltar bör kunna hantera en kniv säkert och ta emot instruktioner från workshopledarna.

Ingen övrig förkunskap om täljning krävs.

Begränsat antal platser, föranmälan säkrar en plats, ingen avgift. Mejla namn till konsthallen@trollhattan.se, eller anmäl dig i Konsthallens reception.

 

Fira Världsboksdagen på konsthallen!

Lördag 27 april ordnar föreningen Litteratopia läsning på konsthallen för att fira Världsbokdagen 2024. Från kl. 14.00 läser tre författare delar ur sina verk. Deltagande författare är:

Martin Engberg, Andrea Lundgren och Johan Attfors

Välkommen! 

Musikfestivalen Tidig musikdagar är tillbaka under parollen - Nu ännu äldre! Detta är en festival med medeltids- renässans- och barockmusik och i konsthallen kan du ta del av två programpunkter i deras digra festivalprogram.

Barockmusik till våren

Fredag 3 maj 19:00 Konsthallen, entrébiljett

Barocktrion Ensemble Mélero bjuder på barockmusik för violin, viola da gamba och cembalo. Kvällens program består bl. a. av triosonater av Dietrich Buxtehude och Georg Philipp Telemann, komponerade för just denna instrumentkombination, och Jean-Philippe Rameaus ”Pièces de clavecin en Conserts” där cembalon får glänsa i solistisk roll. Välkomna att uppleva den unika klangen av barockviolin, viola da gamba och cembalo.

Ensemble Mérelo: Hanna Wiklund – barockviolin; Leif Henrikson – viola da gamba; Cajsa Trepte – cembalo

In Neomenia - För skönhetens skull

Lördag 4 maj kl.19.30
Följ med på en medeltida pilgrimsresa genom Europa! Med avstamp i korsfararnas riddardiktning rör vi oss genom tid och rum och får lyssna till hur en trubadur från Limousine, en florentinsk sångare/organist och en burgundisk kompositör prisar såväl skapelsens som kvinnans skönhet. Som goda kristna stannar vi förstås till vid varje kyrka vi passerar. Musik av bland andra Giraut de Bornelh, Francesco Landini, Guillame Dufay, Josquin de Prez och Antoine Brumel.

Kathrin Lorenzen – sopran; Bengt Tribukait – portativorgel och vevlira;
Nils Carlsson – dragtrumpet, trombon, sång

Obs! Entré gäller till dessa konserter.

Välkommen på gratis visning av Sanna Lindholms utställning kl 12.30-13.00, ingen anmälan, bara att komma.

Läs mer om Sanna Lindholms utställning

 

Samarbete med föreningslivet

Konsthallen Trollhättan är ibland värd för lokala arrangörer från föreningslivet.

Arrangörer vars evenemang du kan ta del av här är:

Trollhättans Konsertförening

Trollywood Animation Festival

Trollhättans Poesifestival

Nordic Song Festival

Trollhättans Tidig Musikdagar