En vecka fri från våld 2023

Under vecka 47 deltar Trollhättans Stad i det nationella initiativet En vecka fri från våld. Syftet med kampanjen är att uppmärksamma att våld i nära relationer är ett omfattande samhällsproblem och att sprida kunskap om hur vi tillsammans kan förebygga våld.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Inför vecka 47

Inför vecka 47 utförs en rad aktiviteter, bland annat gör vi följande

Utskick av vykort med information, inspiration och uppmaning till alla hushåll i Trollhättan att deltagande. Tillsammans gör vi skillnad!

Anställda i Trollhättans Stad får en pin med budskapet "Ett jämställt Trollhättan fritt från våld"

Nya chefer i Trollhättans Stad erbjuds en utbildning syftar till att öka kunskapen för våld i nära relationer, både vad gäller situationen i samhället i stort och på arbetsplatsen.

Ladda ned material här

 

Aktiviteter under vecka 47

Under hela veckan sker många olika aktiviteter som du har möjlighet att delta i. Vi fyller på listan med nya aktiviteter när de kommer in till oss.

Du som är anställd inom Trollhättans Stad kan komma till Stadshuset för att preppa dig med orange i olika former!  I entrén i Stadshuset 8:00- 10:00 finns medarbetare från personalkontoret och Enheten mot våld i nära relationer som hjälper dig med både prylar och pepp. -Välkommen!

 • Flaggor hissas utanför Stadshuset

 • Digital föreläsning av Brottsofferjouren: "När hemmet inte känns tryggt"
  Läs mer här!

 • Föreläsning om Brottsofferjourens verksamhet inom våld i nära relation
  Kronans kulturhus, Trollhättan. Tid 19:00-21:00 Välkomna! 
 • Brottsofferjouren har informationsbord på NÄL, Trollhättan. 
 • Familjecentrum - Öppna Förskolan. Barn 0- 3 år med deras föräldrar eller andra viktiga vuxna är välkomna kl 13:30- 15:30. Kom och delta i veckans olika aktiviteter där du erbjuds att undersöka känslor och skapande i den orangea färgen.
  Mer information om Öppa förskolan hittar du här!
 • Bris nätverksträff i Trollhättan. Barn har rätt till en trygg uppväxt fri från våld men trots det utsätts varje år ett stort antal barn. Våld är också en av de vanligaste kontaktorsakerna när barn hör av sig till Bris. På barnkonventionens födelsedag bjuder vi därför in till en nätverksträff med fokus på våld mot barn
  Läs mer i inbjudan! (öppnas i nytt fönster)
 • Föreläsning: Brottsofferjouren
  Tid och plats: Måndag 20 november, klockan 19, Kronan kulturhus
  Brottsofferjouren informerar och pratar om våld i nära relation.
 • Poesiafton med Denise Olsson Bergkvist
  Med poesin som ett aktivistiskt och politiskt verktyg vill Denise lyfta frågor som rör strukturella förtryck, feminism, queerhet, öppna för samtal, öka kunskap och kämpa för mänskliga rättigheter som ska vara självklarheter.

  Tid och plats: Måndag 20 november kl 19:00 Kronans kulturhus

 • Familjecentrum – Babyträff. Barn 0 – 8 månader med deras föräldrar eller andra viktiga vuxna är välkomna kl 09:30- 12:00. Tema vi läser boken ”Glad” ,och samtala om vikten av att alla känslor ska få plats. Vi arbetar vidare med känslodeckare.

  Mer information om Öppa förskolan hittar du här!

 

 • Föreläsning: Kvinnojouren Duvan och Tjejjouren Eva
  Tid och plats: Tisdag 21 november, klockan 17.30, Kronan kulturhus
  Kvinnojouren Duvan och Tjejjouren Eva presenterar sina verksamheter och samtalar om våld i nära relation.

 

 • Digital föreläsning: Barn och ungas utsatthet på nätet och hur de påverkas av porren. Föreläsare är Maria Ahlin från ungdomsorganisationen Changing attituedes. Arrangör är Vänersborgs kommun.

  Föreläsningens innehåll:
  - Barn och ungas utsatthet online och offline
  - Pornografikonsumtion med särskilt fokus på ungas relationer, sexualitet och attityder
  - Normer och attityder
  - OnlyFans och sociala medier
  - Hur kan vi prata porr, sex och attityder med barn och unga.

  Om Maria Ahlin: Maria Ahlin är föreläsare, författare och driver ungdomsorganisationen Changing attitudes som utbildar om porr och sexköp.

  Tillsammans med Fryshuset-profilen Ulrica Stigberg utkom hon 2016 med boken Visuell Drog om barn, unga och nätporr. Som en av flera experter medverkade Maria Ahlin 2021 i Stora porrboken. Senare samma år utkom hon och kriminologen Maria Dufva med boken Värsta bästa svårsnacket om porr, sex och samtycke och riktar sig till barn och unga. Boken ingår i ett samarbete med World Childhood Foundation.

  Maria har hållit närmare 400 föreläsningar över hela världen och hennes digitala föredrag “Let’s Talk Porn” har setts mer än 10 miljoner gånger.

  Tid: Tisdag 21 november kl. 18.00-19.30 digitalt via Teams.
  Föreläsningen är gratis men anmälan krävs. Anmäl dig via e-post: anne.ekstedt@vanersborg.se
  Läs mer i inbjudan! 

 • Familjecentrum - Öppna Förskolan. Barn 0-1 år med deras föräldrar eller andra viktiga vuxna är välkomna kl 09:30- 12:00. Kom och delta i veckans olika aktiviteter där du erbjuds att undersöka känslor och skapande i den orangea färgen.
  Mer information om Öppa förskolan hittar du här!

 • Kostnadsfri föreläsning med Nina Rung på Kulturbaren, "Barn och ungas utsatthet - vad kan vi göra och hur kan det förstås?" Föreläsningen ger kunskap om hur normer och ojämställdhet påverkar barn och ungas utsatthet.
  Tid och plats: Folkets hus kl. 18:30-20:00.
  Arrangör: Kvinnojouren Duvan.
  Anmäl dig via e-post: event.duvan@outlook.com  
   
 • Föreläsning: Rädda barnen
  Samtal om barns våldsutsatthet i hemmet och vilken hjälp som finns.
  Tid och plats: Onsdag 22 november, klockan 18, Kronan kulturhus

 • Föreläsning erbjuds för alla elever i ÅK 7 på temat ” Främja jämställdhet och förändra normer som stödjer våld. Föreläsare Katerina Sparr Holinkova, skolkurator. Tv och poddaktuell i ämnet.

  Katerina kommer för att prata om sexualitet, samtycke och relationer för att skapa förutsättningar för vuxna och unga att sätta ord på de funderingar man kan ha som tonåring. Teman som kommer lyftas är b.la, kärlek, relationer & hur samhällets normer tidigt skapar olika förutsättningar oss människor. Ett studiematerial ingår till i föreläsningen för att skolorna ska kunna få ytterligare möjlighet för att fortsätta arbetet med temat efter föreläsningarna.

 • Familjecentrum - Öppna Förskolan. Barn 0-3 år med deras föräldrar eller andra viktiga vuxna är välkomna kl 09:30- 12:00. Kom och delta i veckans olika aktiviteter där du erbjuds att undersöka känslor och skapande i den orangea färgen.
  Mer information om Öppa förskolan hittar du här!
 • Barnkonferens 2023 – I våldets spår våldsutsatta barn och rättsprocessen. Konferensen hålls på Högskolan Väst och riktar sig till professionella.  
 • Föreläsning med Sophie Jahn: Hon på hästgården var jag. Sophie Jahn är aktuell med Cmores dramasatsning Nattryttarna som är baserad på hennes liv. Sophie är dotter till ridläraren på hästgården som dömdes till fängelse för sexuella övergrepp mot unga. Hör Sophie berätta sin historia.
  Tid och plats: Hebeteatern 18:00- 19:30
  Sista anmälningsdag 20/11. Begränsat antal platser.
  Varmt Välkomna! Integrationsforum. 
  Läs mer och anmäl dig på Integrationsforums hemsida! 

 • Muslimsk girlpower med Sarah Delshad
  Följ med på en späckad tidsresa av muslimsk girlpower! Ta del av konkreta och stärkande exempel på muslimska kvinnor och deras gärningar, historiskt till nutid.
  Föreläsningen är från 15 år.
  Tid och plats: Torsdag 23 november, klockan 19:00, Kronan kulturhus
 • Digital föreläsning med Polisen om Brott i nära relationer. -Vad är brott i nära relationer och hur går utredningsprocessen till?
  Arrangör: Polismyndigheten i samverkan med Lysekils kommun, Vänersborgs kommun, Lilla Edets kommun, Trollhättans stad, Uddevalla kommun, Sotenäs kommun, Dals Eds kommun, Munkedals kommun, Strömstads kommun, Tanums kommun, Orust kommun
  Tid och plats: Torsdag 23 november klockan 12:00-12:30, digitalt.
  Länk till föreläsningen: Klicka här! 

 • Familjecentrum - Öppna Förskolan. Barn 0-6 år med deras föräldrar eller andra viktiga vuxna är välkomna kl 09:30- 12:00. Kom och delta i veckans olika aktiviteter där du erbjuds att undersöka känslor och skapande i den orangea färgen.
  Mer information om Öppa förskolan hittar du här!
 • Digitalt seminarium - När man inte längre kan leva sitt liv. 

  Välkommen till ett seminarium med representanter från Jämställdhetsmyndigheten och Skatteverket, samt personer som lever med skyddade personuppgifter. Hur påverkas livet när personer med skyddade personuppgifter får sina uppgifter röjda? Två kvinnor från nätverket Gömda Kvinnor berättar om när livet återigen raseras och de konsekvenser det får. I samtalet finns även Jämställdhetsmyndigheten med och berättar om sin rapport "Skyddade personuppgifter - oskyddade personer" samt Skatteverket som beviljar skyddade personuppgifter. Brottsofferjouren Sverige leder samtalet.

  Tid: Fredagen den 24 november kl. 12.00-13.00
  Länk till seminarium och anmälan: Klicka här! 

 

Hela veckan

 
Kungsportstunneln lyser i orange
 

 
Trädet på torget lyser i orange
 

 
Flaggor hissade utanför kommunhuset
 

 
Personal bär orangea detaljer för att uppmärksamma veckan

 
Aktiviteter under veckan för de som bor på skyddat boende

 
Information och inspiration på Trollhättans Stads hemsida och i sociala kanaler

 

Låt dig inspireras - Detta har andra gjort! 

Kronan kulturhus välkomnar till en vecka fylld av viktiga och insiktsfulla samtal med temat ”En vecka fri från våld” där vi belyser våld, både i hemmet och utanför. Det kommer att bjudas på föreläsningar, samtal och poesi från privata aktörer men även livsviktig information från kvinnojourer och organisationer som jobbar med att förebygga våld i nära relationer. Ingen anmälan behövs. Kom och delta i samtalet! Åldersgräns: 15 år.

Ladda ned programmet här! 

Serviceboendet Humlevägen 36 kommer att uppmärksamma arbetet genom att informera om veckan genom att sätta upp informationsmaterial och planscher om våld i nära relation samt att ta upp det på gemensamma möten. I nära anslutning till veckan kommer de att visa filmklipp för reflektion hos kollegor samt enhetschef. Filmer kommer även visas för brukarna. De bjuder även in Lina Larsson på en pedagogisk konferens och därefter ska  de arbeta med frågan aktivt i verksamheten. Bildstöd, samtalskartor, samt samtalskort har tagits fram för att möjliggöra samtal och reflektioner med brukarna.

Arbete med vidgandet av tillåtna känslor – Ett arbete med känslodeckaren ”Varför gråter pappan?” – Deltagande – Alla Trollhättans kommunala förskolor, samt Fridaskolans förskola och förskoleklass, Trilobiten, Nya skolans förskola och Smultronets förskola. Dagbarnvården Lorellas Trollungar.

Familjecentrum (Öppna förskolan- samt Föräldraskapsstöd) kommer arbeta med flera känslodeckare .Vad är mer kärleksfullt än att lära alla barn samtycke? Häng med när vi i verksamheten läser om Alvdis och Hamsas kluriga äventyr med fokus på olika känslor. Ilska, rädsla, glädje och bråk – känslor är viktiga för att barn ska förstå sig själva och respektera varandras gränser. Böcker vi kommer använda oss av är: Varför är mamman arg? Varför är brorsan rädd? Varför bråkar syrran? Varför gråter pappan?

Biblioteken kommer att skylta med böcker anpassade efter veckans tema.

Alla brukare i kommunens dagligverksamhet LSS kommer under veckan se på utvalda filmer med tillhörande diskussionsfrågor. Det är ca 500 stycken personer som har insatser..

 
 

Samverkan

Under en vecka fri från våld samarbetar Trollhättans Stad med nedanstående organisationer.

Integrationsforum är en ideell förening och vi bedriver en antidiskrimineringsbyrå. Vårt syfte är att verka för de mänskliga rättigheterna. Vi strävar efter ett samhälle med jämlikhet och mångfald, där människors olikheter ses som en fördel och alltid respekteras. Vi vill se ett samhälle fritt från förtryck, fördomar, utsatthet och diskriminering. Föreningen arbetar för en rättvisare värld.

Antidiskrimineringsbyrån

Brottsofferjouren är en politiskt och religiöst obunden ideell organisation som ger stöd till brottsoffer, vittnen och anhöriga. Brottsutsatta kan vara anonyma i kontakten med oss, stödet är kostnadsfritt, vi har tystnadslöfte och ingen polisanmälan krävs. Vi har omkring 70 lokala jourer runtom i landet med sammanlagt cirka 1 300 volontärer.

Brottsofferjouren

Eidar är Trollhättans kommunala bostadsbolag och drivs utifrån ett allmännyttigt syfte. Det innebär att vi kombinerar affärsmässighet och samhällsansvar i vårt uppdrag.
Vi erbjuder ett varierat utbud av hyreslägenheter i Trollhättan och är med och skapar förutsättningar för att staden ska fortsätta växa och studenter kan flytta till staden.
Det innebär även att Eidar har ett aktivt samhällsansvar där vi bidrar till social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet.

Vi på Eidar tycker att det är viktigt att vi alla visar omtanke och vågar bry oss om varandra. Därför inför vi ”Våga bry dig!”. Tillsammans kan vi göra skillnad om vi vet hur vi ska agera om vi känner oro för att en granne far illa eller inte mår bra.

Tillsammans kan vi göra skillnad! (eidar.se)

Kvinnojouren Duvan och Tjejjouren Eva är ideella föreningar som arbetar för att stötta kvinnor och barn som utsatts för misshandel, kränkningar, hot, hedersrelaterat våld och trafficking. Vi är politiskt och religiöst obundna och vänder oss främst till kvinnor i Trollhättan med omnejd.

Kvinnojouren Duvan

Trollhättan Energi är ett energibolag som ägs av Trollhättans stad och vi är en aktiv aktör i stadens utveckling. Vi vill vara med och bygga en stad där det är gott att leva genom att erbjuda hållbara produkter och tjänster inom energi, miljö och digital kommunikation. Varje dag arbetar vi för att skapa en hållbar vardag för alla som bor och verkar i Trollhättan med omnejd. Vår vision är att vara "Den goda kraften för generationer". 
Vi på Trollhättan Energi tror på människor och har tillit till varandras förmåga och kunskap. Tillsammans med kollegor, partners och kunder utvecklas vi och blir starkare. För oss är det självklart att stå bakom ”En vecka fri från våld” - vi som drivs av att göra Trollhättan och vår omvärld ännu bättre och som tror på människors lika värde.

 

Tips på olika sätt att göra veckan orange:

 • Orangea Ballonger
 • Vepor/flaggor/vimplar
 • Orangea nyckelband
 • Orangea vattenflaskor
 • Orangea plåster
 • Orangea reflexer
 • Morötter
 • Apelsiner (eller annan citrusfrukt)
 • Orange nagellack

Visste du att

"Våld mot kvinnor är en allvarlig kränkning av de mänskliga rättigheterna och drabbar kvinnor oavsett religiös- eller etnisk tillhörighet, social status eller geografisk plats."

"En av tre kvinnor i världen utsätts för våld under sin livstid och detta sker oftast innan för hemmets väggar och av en partner eller nära anhörig."

"Mäns våld mot kvinnor är ett omfattande samhälls- och folkhälsoproblem i Sverige och i världen."

 

Relaterad information

FN:s Internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor – Orange day

Den 25 november inträffar FN:s internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor, även kallad Orange Day. Det är dagen då FN uppmanar hela världen att uppmärksamma och manifestera mot våldet mot kvinnor. Som en ljus och optimistisk färg representerar orange en värld fri från våld mot kvinnor och flickor. Världen över lyser kända byggnader upp i orange, människor bär något orange och engagerar sig på olika sätt för att manifestera mot våldet.

En vecka fri från våld i Sverige

En vecka fri från våld är ett nationellt initiativ som anordnas i samband med FN-dagen i syfte att belysa det förbyggande arbetet som görs för att motverka mäns våld mot kvinnor. Nationellt leds En vecka fri från våld av riksorganisationerna Unizon och MäN med stöd av Jämställdhetsmyndigheten, Länsstyrelserna och Sveriges kommuner och regioner (SKR).

Senast granskad 2023-11-15 av KLALIW