Bilden föreställer en gul luftballong i luften. Ballongen flyger över älven i Trollhättan.

Om Trollhättan

Trollhättan är en stolt stad med ambitioner! Vi vill bli större och siktar på att ta oss från dagens knapp 60 000 invånare till 70 000 trollhättebor. Välkommen till en stad fylld med handlingskraft och med en unik förmåga att bygga nytt!

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

I Trollhättan är det aldrig långt. Staden ligger samlad runt älven med service, nöjen och natur in på knuten. Med tåget till Göteborg är du i storstaden på 35 minuter. Vår egna flygplats tar dig enkelt ut i världen. Med flyget är huvudstaden en timma bort och med bil är det tre timmar till Oslo.

Turbo i generna 

En stark tradition av innovation och design resulterar ofta i banbrytande tekniska lösningar och körglädje. Saab var först med serietillverkad turbo och nu tar Nevs klivet till att utveckla framtidens elfordon och mobila lösningar.

Trollywood - Sveriges filmstad 

Visste du att fler än 500 långfilmer spelats in med Trollhättan som bas? Filmproduktion är bara ett exempel på hur upplevelseindustrin har funnit sig tillrätta här.

Evenemang

Trollhättan är känt för flertalet evenemang! Här anordnas till exempel Sveriges äldsta stadsfestival - Fallens dagar , arenan för ung svensk film - Novemberfestivalen, den största ideella vinmässan i Sverige och världens största rullskidelopp - Alliansloppet. Det finns alltså en bredd och är alltid något på gång. Vårt turistbolag Visit Trollhättan Vänersborg är de som samlar alla evenemang på sin webb så att vi alla enkelt ska kunna se vad som är på gång.  

Evenemang i Trollhättan

Lekplatsstaden 

Två av Västsveriges häftigaste lekplatser ligger i Trollhättan. I Skrotnisses lekplats har författaren och trollhättesonen Jan Lööf skapats en plats där de yngsta kan leka och bekanta sig med de kända seriefigurerna. Och i Macken-lekplatsen har Galenskaparna återskapat sin populära TV-serie i sin hemstad. Barnfamiljer älskar Trollhättan!

Värt att se och uppleva i Trollhättan

Slussarna

Äldsta slussleden är från år 1800 och betraktades som världens åttonde underverk. Den som används idag är från 1916.

Fallen

300 000 liter vatten forsar genom luckorna – varje sekund!

Strandgatan

Oslagbar rekreation, restauranger och fik – mitt i centrum där älvfåran skär genom staden som en pulsåder.

Kopparklinten

Trollhättans högsta utsiktspunkt som ger en bedårande bild av fallen, slussarna och kraften i staden.

Spikön

En oas mitt i stan. Skrotnisses lekplats, minigolf, utegym, fik och scenframträdanden. Allt i A-läge mitt i centrum.

Tips om mer att se och uppleva finns på vårt turistbolags hemsida

Innovatum ger nya idéer 

Trollhättans vagga, som en gång var tung industri av turbiner och lok, är idag framtiden i form av forskning, utveckling, science center, evenemang och inkubatorer. Högskolan Väst samverkar med näringslivet och Innovatum – vilket ger både Trollhättan och regionen kraft att fortsätta utvecklas.

Här finns jobben

Med 26 000 arbetstillfällen är Trollhättan det naturliga navet i regionen. GKN Aerospace tar Trollhättan ut i rymden – och Nevs skapar bilar med ett helt nytt tänk. Men visste du att Trollhättan också erbjuder arbetstillfällen hos de flesta av världens stora fordonstillverkare! Ingenjörskunskaperna är oslagbara och många av våra konsultföretag har uppdrag för de flesta stora bilmärken.

Visste du att?

  • 300 000 liter vatten i sekunden släpps ut i älvfåran när vattenfallen öppnas. Ett mäktigt spektakel som följs av drygt 100 000 turister varje år. 
  • 90 procent av världens alla flygplan innehåller delar tillverkade i Trollhättan. GKN Aerospace är världsledande gällande högpresterande motorkomponenter.
  • Den klassiska glassen 88:an kommer från Trollhättan. Oskar Olsson blev Glass-Oskar med folket när han byggde upp Trollhätteglass. 88:an lever kvar än idag och är Trollhättans bidrag till sommaren.
  • En av Sveriges största industriorder någonsin gick till Trollhättan. 1920 beställde Ryssland 1000 lok á 350 000 kronor styck från Nohab i Trollhättan. Betalningen skeppades till Sverige i form av rent guld.
Senast granskad 2020-09-17 av CLASBEN