Dammfladdermus med utfällda vingar

Dammfladdermössen på Vårvik

När vi utvecklar en ny del av din stad görs det med stor respekt för djur och natur. En särskilt viktig invånare som redan finns på Vårvik är den hotade dammfladdermusen - och den ska bo kvar här.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Vårvik myllrar redan av liv men en stor del av invånarna kan vara svår att få syn på. Särskilt den hotade dammfladdermusen som trivs i mörkret och lever/söker sin föda på Vårvik från april till och med oktober.

Här finns dammfladdermusen

Dammfladdermusen är fridlyst och väldigt sällsynt i Sverige. I Sverige håller den till från Skåne och upp till mellersta Svealand men finns också i andra delar av Europa. Efter solnedgången jagar den insekter över vattnet och då ofta över större vattendrag och sjöar, men även in över land.

Utveckling med varsam hand

Det vi i första hand måste tänka på när vi utvecklar Vårvik med hänsyn till dammfladdermusen är att begränsa belysningen och att ha kvar lövskogen i strandmiljön. Dammfladdermusen trivs och vill jaga i mörker, över vattnet och i strandkanten. Därför är det viktigt att inget ljus återspeglas i vattnet och att det begränsas i strandmiljön. På samma sätt är det viktigt att färgsättningen av husens fasader mot älven blir rätt. 

Läs mer om fladdermöss i Trollhättan 

Senast granskad 2023-08-14 av JOSÅKEBEN