"Vi behöver utreda förutsättningarna för biogasens framtid"

- Vi tror på biogasens framtid i vår region. För att biogasen ska fortsätta utvecklas i den takt vi önskar behöver vi utreda om en annan aktör ska ta över vår biogasverksamhet, säger Pia Brühl Hjort, vd för Trollhättan Energi och styrelseordförande i delägda bolagen Grönt Bränsle och Biogas Brålanda.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Trollhättan var först i Sverige med att göra biogas av en kommuns organiska avfall för att använda till de egna fordonen. Under snart 25 års tid har tillverkning, försäljning och användandet av biogas ökat och utvecklats. Detta har möjliggjort en successiv omställning till förnyelsebart fordonsbränsle för transporter i regionen.

– Biogasen kommer fortsätta vara enormt viktig för oss för att nå hållbarhetsmålen i kommunen, säger Paul Åkerlund, kommunstyrelsens ordförande i Trollhättans stad.

Trollhättan Energi har under de senaste åren tillsammans med det delägda Grönt Bränsle inlett en satsning med fokus på distribution och försäljning av biogas för framförallt lätta och tunga transporter.

– När det nu planeras för i huvudsak elbussar i stadstrafik i vår region är en satsning på omställning bland lätta och tunga transporter nödvändig. Det är kanske framförallt där biogasen kan göra skillnad. Biogasmarknaden har successivt förändrats och idag ser vi, på Trollhättan Energi, att det kan komma att krävas en aktör som satsar på storskalighet och har förutsättningar att agera nationellt. Den möjligheten har inte ett kommunägt bolag, säger Pia Brühl Hjort.

I december föreslås kommunstyrelsen och kommunfullmäktige, via delegation till Trollhättan Stadshus AB, ge Trollhättan Energi i uppdrag att utreda om framtida förutsättningar finns att agera på biogasmarknaden samt att föreslå och genomföra lämpliga åtgärder.

– I det här skedet kommer besluten om att utreda biogasens framtida förutsättningar inte att påverka våra biogaskunder, säger Pia Brühl Hjort.

Kontakt:
Trollhättan Energi: Pia Brühl Hjort. 0520-49 75 86, vd
Trollhättans stad: Håkan Falck, 0520-49 79 65, utvecklingschef

Senast granskad 2020-11-26 av REBLJU