Dalida framför skolelever Rektor Dalida Gebrael tackade eleverna för att de fyller den nya skolbyggnaden med lek och lärande.

Upphärad har fått en skola att längta till

Efter sommarlovet kunde eleverna på Upphärads skola äntligen flytta in i sina nya klassrum. Invigningen den 28 november lockade både politiker, tjänstemän, medarbetare, pensionerad personal, elever, vårdnadshavare och släktingar. Att intresset är stort förvånar inte rektor Dalida Gebrael. ”Här är vi som en familj”, säger hon.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

I åtta minusgrader, gnistrande snö och till tonerna av Lalehs ”Goliat”, framförd av eleverna på skolan, kunde Upphärads nya skola äntligen få sin officiella invigning. Skolan, som är en faluröd träbyggnad byggd med stort miljöfokus, ligger mitt i Upphärad och stoltserar med en skolgård där eleverna själva har fått tycka till om utformning och innehåll.

– På skolgården finns något för alla och vi märker att eleverna har fantastiskt kul. Vi har sällan några incidenter på rasterna, och det tror vi beror på att eleverna har fullt upp att leka, säger Dalida Gebrael.

Publik.jpg

Totalt kom över 200 besökare till invigningen och stolta barn kunde visa sina klassrum och favoritplatser för familj och släktningar.

”Så glada att äntligen ha kommit på plats”

Planerna på att bygga en ny grundskola i Upphärad påbörjades år 2020, efter att de tidigare lokalerna bedömdes som tekniskt otjänliga. Under den ett år långa byggnationen av den nya skolan skedde undervisningen i olika lokaler runt om i samhället.

– Vi är så nöjda och glada över att äntligen ha kommit på plats, så att vi kan jobba med utvecklingen av skolan och inte bara planeringen av den, säger Dalida Gebrael.

Barn förskoleklass med båt.jpg

I förskoleklassen finns utrymme för både lek och lärande.

Alla känner alla

En av medarbetarna på skolan är Lotta Nästegård, som fram tills nyligen levde och verkade som lärare i Linköping.

– När jag hörde att en ny skola skulle byggas i Upphärad, samhället jag växte upp i, så kände jag direkt att jag ville söka mig hit, säger hon och fortsätter:

– Förutom de fina lokalerna så ligger lyxen i det lilla sammanhanget, där alla känner alla. Eftersom jag också växte upp här så kan jag ju dessutom relatera till alla platser som eleverna berättar om. Det skapar en större känsla av sammanhang.

Lotta Nästegård.jpg

Fler väljer Upphärad

Nytt på Upphärads skola är även skolköket, anpassat för så bra arbetsmiljö och flöde som möjligt. Ett exempel är diskrummet, som ligger avskilt från övriga delar av köket.

– Det blir alltid ett stort lyft att flytta in i nya lokaler, med fina ytskikt som ger förutsättningar för att underhålla och hålla köket fräscht i många år framöver, säger Kim Melander, enhetschef på Serviceförvaltningen.

Stolar och bord i matsal.jpg

Skolan går genomgående i lugna men lekfulla färger. Matsalen har stora fönster som vetter mot skolgården.

"Ska vara en skola man vill gå på"

Den nya skolan är byggd för 150 elever men än så länge går endast 76 elever här. Trenden är dock ökande.

– Upphärad ligger avskilt och skolutbudet är begränsat för de barn som växer upp här. Men det betyder inte att eleverna bara ska behöva välja skolan av praktiska skäl – Upphärads skola ska vara en skola man vill gå på, säger Dalida Gebrael.

Senast granskad 2023-11-30 av HANSJO