Trollhättedelegationen i Östersrund: Bakre raden: Baptiste Noel, Trollhättan Action Week, Patric Westdahl, Erik Hemberg fastighet AB, Marcus Pallvid, City Trollhättan. Främre raden: Anki Carlsson och Mathilda Sundberg, Trollhättans Stad Trollhättan-delegationen i Östersund. Bakre raden: Baptiste Noel, Trollhättan Action Week, Patric Westdahl, Erik Hemberg fastighet AB, Marcus Pallvid, City Trollhättan. Främre raden: Anki Carlsson och Mathilda Sundberg, Trollhättans Stad.

Trollhättan har Sveriges näst bästa stadskärna

Helsingborg vann utmärkelsen Årets Stadskärna 2022, med Trollhättan på delad silverplats tillsammans med Simrishamn. – Vi känner oss som vinnare! Bara att ha blivit finalistnominerade är en enorm kvalitetsstämpel för vår stad, och resultatet av ett otroligt samarbete mellan många aktörer i Trollhättan, säger Marcus Pallvid, City Trollhättan, och Mathilda Sundberg, stadsdelsutvecklare i Trollhättans Stad.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

I april meddelade juryn för Svenska Stadskärnor att Trollhättan tillsammans med Helsingborg och Simrishamn var finalister till utmärkelsen Årets stadskärna. På onsdagskvällen korades en vinnare i samband med organisationens årskonferens i Östersund, där Helsingborg tog hem segern – med Trollhättan och Simrishamn på delad andraplats.

Hyllar engagemanget

Det blev alltså ingen vinst för Trollhättan, men någon större besvikelse hos delegationen på plats i Östersund kunde inte skönjas.

 – Helsingborg har lagt ned ett fantastiskt jobb och visat mycket hjärta! Vi gratulerar dem till segern, och vill samtidigt hylla det engagemang och stöd som funnits i Trollhättan för det här arbetet, säger Mathilda Sundberg, Trollhättans Stad.

– Ja, precis. Vi har också gjort en extremt positiv resa, bara nomineringen känns stort – nu fortsätter vi framåt i samma takt, tillägger Marcus Pallvid, City Trollhättan.

Långt arbete har burit frukt

Det arbetet började redan 2015 efter en omfattande analys av stadskärnan som i sin tur triggade i gång kreativiteten, och aktiveringen av lokala nätverk lyfte arbetet till en ny nivå. I februari 2022 var tiden mogen. Då skickade City Trollhättan in en ansökan till Årets Stadskärna, där förändringsprojekt och samverkansprocesser för stadskärnans utveckling redovisades.

Det räckte alltså nästan ända fram.

–  Jag vill rikta ett särskilt tack till alla lokala krafter som har jobbat och bidragit till den här framgången, för det är det. I Trollhättan är handlingskraft ett av våra ledord, och det här är ju ett fantastiskt fint exempel på hur långt vi kan nå när vi bestämmer oss för att göra något tillsammans, säger Paul Åkerlund, kommunstyrelsens ordförande.

Mer om Trollhättans väg mot Årets Stadskärna:

City Trollhättan – med siktet mot Årets Stadskärna 2022

Senast granskad 2022-08-25 av REBLJU