Anna med en fluga i handen och barn som tittar på föreställningen

Teatersaga om biologisk mångfald på turné i Trollhättans förskolor

Trädgårdsmästaren och äppelmysteriet är teatersagan som ska få förskolebarnen i Trollhättan att närma sig naturen och våra livsviktiga pollinatörer, som ett steg att sprida kunskap om biologisk mångfald.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Bakom föreställningen står Trollhättans stads rådgivare för biologisk mångfald, Anna Brandeby Harström.

– Det är många som är lite rädda för bin, humlor och andra insekter och de är ju väldigt viktiga för den biologiska mångfalden. Så att visa och lära barnen att de är kompisar och att vi behöver varandra tror jag är ett viktigt steg för att få medvetna vuxna i framtiden, säger Anna.

Från februari till mitten av april är det 27 förskolor som får besök av Anna och teatersagan och med det är schemat fullt för 2024. Därefter påbörjar Anna säsongen med trädgårdsbesök i privata trädgårdar.

– Men föreställningen har landat väldigt bra. Den är interaktiv och det är kul att möta barnen med alla deras frågor och funderingar. Jag hoppas att jag kan komma ut och göra fler föreställningar under 2025.

Efter föreställningen får förskolan en kalender där de får möta Humlan Humle, Lilla Flugan och Fjäril Vinga. Månad för månad ger pollinatörerna tips på hur barnen och pedagogerna kan jobba vidare med olika delar för att stärka kunskapen och öka biologiska mångfalden på just sin förskola. Till exempel genom att göra egna bihotell, lära sig mer om träd, fjärilar, blomflugor, blommor och pollinering. I dialog med förskolepersonal har Anna också samlat in förslag om ytterligare åtgärder för att öka den biologiska mångfalden på gårdarna. 

Anna som lyssnar på frågor från barnen i publiken med en vit playknapp ovanför bilden

Se filmen där Anna berättar mer om teatersagan och arbetet med att lära barn om biologisk mångfald.

Se filmen på Youtube

 

Mer om Annas arbete med rådgivning för biologisk mångfald

Fler insatser har gjort för att stärka den biologiska mångfalden på förskolor i Trollhättan. I projektet Grönare skolgårdar har insektshotell och perennplanteringar tagit plats på flera skolgårdar tillsammans med utbildningsmaterial.

Senast granskad 2024-03-13 av KLALIW