Sverigefinnarnas dag 24 februari

Idag, den 24 februari firar vi Sverigefinnarnas dag. för att synliggöra den sverigefinska minoritetens historia, språk och kultur som en del av det svenska kulturarvet.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan
Trollhättans Stad är sedan många år ett finskt förvaltningsområde, vilket bland mycket annat innebär att kommunen verkar för att det ska finnas tillgång till personal med kunskaper i finska. Ett exempel på det är förskolan Vällingklockan, som är en förskola med finskspråkig personal.
 
Vi högtidlighåller dagen genom att hissa den sverigefinska flaggan utanför stadshuset, och som en annan del i firandet spelas filmen Laulu koti-ikävästä, eller Ingen riktig finne, på Folkets Hus idag kl 19:00. Filmen är en prisbelönad inhemsk dokumentär om identitet och en problematisk far och son-relation. För att ytterligare höja kvällen bjuds det på smaskiga piroger! Tervetuloa!
 
 
barn

Förskola med finskspråkig personal

Trollhättans stad erbjuder förskoleverksamhet med finskspråkig personal till de vårdnadshavare som så önskar. Verksamheten bedrivs på Vällingklockans förskola i centrala Trollhättan.

Relaterad information

Läs mer om Trollhättans Stads åtagande som finskt förvaltningsområde

På Nordiska museet kan du läsa mer om Sverigefinnarnas dag. 

Nordiska museets hemsida

Senast granskad 2023-02-24 av REBLJU