Rondellutsmyckning för att hylla Luffar-Lasse avtäcks 15 juni

I december 2023 presenterades tre förslag på hur Ladugårdsrondellen på Överby kunde utsmyckas med katt-tema för att hylla hela Sveriges favoritkatt och Trollhättekändisen Luffar-Lasse. Ett förslag röstades fram som favorit vilket samhällsbyggnadsnämnden därefter beslutade skulle bli verklighet. Den 15 juni är det dags att avtäcka det färdiga resultatet!

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Ladugårds-Lasse i Ladugårdsrondellen

Rondellen som ska smyckas är Ladugårdsrondellen, den som ligger närmast det området på Överby där Lasse rör sig dagligen och precis i anslutning till den parkering där han ofta hittar sin skjuts hem. Och det vinnande förslaget på utsmyckning av de tre som togs fram blev ”Ladugårds-Lasse”, där en katt går på ett ladugårdstak. Drygt 1720 personer deltog i omröstningen mellan de tre förslagen och över 1000 röster föll på det alternativet.

– Det var ett enkelt beslut att ta för oss i nämnden, när en så stor majoritet gick på det förslaget. Det är ett sätt att hylla Luffar-Lasse. Han har ju blivit en lokal ikon och dessutom satt Trollhättan på kartan, säger Jennie Bergius Eriksson, ordförande i samhällsbyggnadsnämnden

Katt i mosaik gjord av lokal konstnär

För att ge katten i rondellen lite extra stjärnglans anlitades en lokal konstnär för att skapa en mosaikskulptur. Det är Trollhättekonstnären Ellen Ljungqvist, som har specialiserat sig på att bygga skulpturer i glasmosaik till offentliga miljöer, som i detta nu färdigställer kattskulpturen inför avtäckningen.

– Det är verkligen en ära att få skapa en skulptur av någon som sprider så mycket glädje till så många – jag blir alldeles varm i hjärtat, säger Ellen.

Avtäckningsceremoni på Överby – med Lasse?

Den 15 juni klockan 14.00 hålls en ceremoni på EKO:s parkering på Överby, intill rondellen som ska smyckas. Där får vi träffa Lasses familj, konstnären som skapat rondellkatten i mosaik, tjänstemän och politiker från Trollhättans stad. Men kommer Lasse?

– Haha, han kommer vara först på plats, säger Lasses matte Elin Karlsson. Det känns så otroligt roligt att Lasse ska få den här utsmyckningen. När man åker förbi den blir det en påminnelse, och sedan i framtiden ett minne, om hur han sprider kärlek och glädje med sitt unika sätt.

Trafiksäker avtäckning

I cirkulationsplatsen och på anslutningsvägarna till rondellen som ska smyckas är det ofta mycket trafik och det är viktigt att avtäckningen sker på ett säkert sätt för besökarna. Därför kommer ceremonin hållas på den intilliggande parkeringen och när det är dags för avtäckning genomförs den av behörig personal.

– Vi hänvisar besökarna till parkeringen, cykelvägen och slänten intill rondellen. Det är ingen annan än behörig personal som får röra sig i rondellen och på vägen under avtäckningen. Vi kommer också filma avtäckningen och kanske livesända för att möjliggöra att fler kan se om det blir mycket folk och ett stort intresse, säger Fredrik Hallstensson, gatu- och parkchef på Trollhättans stad.

Senast granskad 2024-05-29 av JOSÅKEBEN