
Nya kameror längs Kungsgatan ska öka tryggheten
Under våren och hösten 2025 installeras åtta nya kameror längs Kungsgatan i Trollhättan, från Drottningtorget till Garvaregatan. Kamerorna är en del av stadens bredare trygghets- och brottsförebyggande arbete.
– Att öka tryggheten i Trollhättan är en av våra viktigaste prioriteringar. Genom kamerabevakning på särskilda platser kan vi både förebygga brott och stärka invånarnas känsla av säkerhet, säger Peter Eriksson, kommunstyrelsens ordförande.
Fem kameror kommer att tas i drift senast i juni, och resterande tre när hela ombyggnationen av Kungsgatan är klar till hösten 2025.
Eftersom kamerabevakning innebär behandling av personuppgifter krävs en noggrann avvägning mellan bevakningsintresset och skyddet för den personliga integriteten.
– Varje plats bedöms noggrant. För att vi ska kunna sätta upp kameror krävs det att brottsligheten är återkommande eller av allvarlig karaktär, och vi behöver alltid väga in invånarnas rätt till integritet, säger Katarina Nyman, brottsförebyggande strateg på Trollhättans Stad.
Sedan den 1 april 2025 ansvarar kommunerna själva för intresseavvägningen, en uppgift som tidigare låg hos Integritetsskyddsmyndigheten. Förändringen innebär kortare handläggningstider och en snabbare möjlighet att införa brottsförebyggande åtgärder.
– Den personliga integriteten är viktig, och vi ska komma ihåg att det också är en grov kränkning av den personliga integriteten att bli utsatt för brott, eller att känna sig otrygg när man rör sig ute i samhället, säger Peter Eriksson.
Kamerabevakning används som ett verktyg i det platsbaserade brottsförebyggande arbetet, med fokus på att påverka platser där det sker många brott. Bevakning kan verka avskräckande på brottslighet, öka tryggheten för invånare och ge polisen underlag vid brottsutredningar.
Trollhättans Stad arbetar också med andra brottsförebyggande insatser, som Företagssamverkan, Drogfria platser, Krogar mot knark, fältassistenter och ordningsvakter. Forskning visar att kamerabevakning bör ske i nära samverkan med sådana åtgärder för att vara som mest effektiv och inte leda till otrygghet.
– Kameror kan vara ett viktigt verktyg i det brottsförebyggande arbetet, särskilt när den kombineras med andra insatser. Därför fortsätter vi att satsa på samverkan med näringsliv, civilsamhälle och polis, i kombination med kamerabevakningen, säger Katarina Nyman.