Foto på Mygglarvens fasad med texten "Familjecentrum Öppna förskolan"

Ny mötesplats för barn och föräldrar i Sylte

Efter många år i centrum finns nu Familjecentrum med Öppna förskolan och föräldraskapsstöd även på Sylte. Hit är blivande föräldrar, barn, deras föräldrar och andra viktiga vuxna välkomna – och många har redan hittat in.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Den nyöppnade verksamheten är lokaliserad i den högra delen av Myggans förskola och har fått namnet Mygglarven. Att öppna i Sylte är ett strategiskt val utifrån Trollhättans stads arbete med färdplan för social hållbarhet, där föräldraskapsstöd är ett prioriterat område.

– Vi vet att öppna förskolan och föräldraskapsstödet vi erbjuder har positiva effekter på barns utveckling och lärande. Därför vill nå ut till fler, säger Henric Bergqvist, enhetschef på Barn- och elevstöd.

”Steget inte långt till förskolan”

Erika Andersson Kustosik, specialpedagog på Familjecentrum, har tillsammans med kollegorna haft bråda dagar inför öppningen.

– Vi är så glada att vara på plats, det känns jättebra. Vi öppnade verksamheten för några veckor sedan och det är redan många som har hittat hit.

Erika Andersson Kustosik_750x400.jpg

Till Öppna förskolan kommer barn från noll till sex år tillsammans med sina föräldrar eller annan viktig vuxen. Där möter de en pedagogisk verksamhet med bland annat sång, lek och skapande. Kanske är det första gången som barnet upptäcka världen utanför hemmet. På Öppna förskolan får de möjlighet att i egen takt och tillsammans med förälder upptäcka och introduceras i en förskolelik miljö. 

– Blir du bekant med miljön på Öppna förskolan är steget att börja i någon av våra förskolor inte särskilt långt, säger Pia Andersson, förskollärare på Öppna förskolan.

Camilla och Pia målar_750x563.jpg

Läsning för stora och små

På Mygglarven ligger särskilt fokus på läsglädje och vikten av högläsning för barn från en tidig ålder. I entrén möts besökarna av en mysig läshörna och en mängd böcker. Här kan föräldern läsa för sitt barn eller större grupper läsa och arbeta med en bok tillsammans.

– Här i Sylte arbetar vi med Bokstart tillsammans med barnavårdscentralen och biblioteket. De familjer som deltar får ett hembesök, flera böcker och möjligheten att upptäcka biblioteket tillsammans med medarbetare i projektet, säger Erika Andersson Kustosik.

En trygg plats för socialt samspel

På Mygglarven finns möjlighet för föräldrar att prata med personal och andra föräldrar om livet med barn. Några av de många samtalsämnen är mat, sömn, parrelationer och hur du som förälder kan stärka relationen till ditt barn. I köket på Öppna förskolan kan föräldrar mötas över en kopp kaffe medan barnen äter av sin medhavda mat eller kanske prövar en ny smakupplevelse i form av en fruktbit eller en smoothie.

– Vi vill förmedla en plats av trygghet och en plats som stärker relation och samspel mellan barn och förälder, säger Erika Andersson Kustosik.

Familjecentrum och öppna förskolan

Familjecentrum och öppna förskolan är en kostnadsfri mötesplats där ditt barn och du kan lära känna andra barn och vuxna – trivas och ha roligt tillsammans, inspireras och lära av varandra. På plats erbjuder Trollhättans Stad även föräldraskapsstöd, med möjlighet till enskilda samtal. Familjecentrum och öppna förskolan finns på följande två platser:

  • Djupebäcksgatan 23 i centrum
  • Bergkullevägen 175 i Sylte

Vill du veta mer? Läs mer om Familjecentrum på trollattan.se eller följ Familjecentrum Trollhättan och Öppna förskolan på Facebook och Instagram. Under veckan 9 får du dessutom följa verksamheten på Utbildningsförvaltningens Instagram-konto.

Senast granskad 2024-02-29 av KLALIW