Vimpel med texten Förskolans dag

Favoritmat när Solstrålen firade Förskolans dag

Glass, dans, lek och springtävling – så firade Solstrålens förskola den 40:e upplagan av Förskolans dag den 16 maj. På menyn stod halv special, rätten som grundskoleeleverna i Trollhättans stad röstat fram som sin absoluta favoriträtt.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Det är tydligt att det är en speciell dag. Förskolan och gården är pyntad med ballonger och skyltar som uppmärksammar Förskolans dag. Solen skiner ikapp med förväntningarna.

– Vi firar Förskolans dag varje år men vilka aktiviteter vi anordnar beror på hur barngruppen ser ut och vilken personal som arbetar, säger Susanna Berggren, barnskötare på Solstrålens förskola.

Barn äter glass_750x449.jpg

”De älskar verkligen mat”

I år infaller Förskolans dag samma vecka som Favoritveckan, som samlar Trollhättans stads grundskoleelevers favoritmat. Och maten går hem även hos förskolebarnen.

– De älskar verkligen mat och äter allt, särskilt soppa och nybakt bröd, säger Susanne Alfredsson, kock på förskolan.

Pojke äter korv med bröd_750x500.jpg

Hon kom till förskolan för tre år sedan och är en trygg punkt för barn såväl som personal.

– Jag brukar äta frukost med dem och på lunchen går jag runt på avdelningarna och ser till så att alla har vad de behöver. Det blir många mysiga samtal med barnen och jag får möjlighet att skapa relationer med var och en, eftersom förskolan är så liten.

– Susanne är en otroligt duktig och engagerad person som lagar mat med omtanke och kärlek till sitt yrke. Alla barnen vet vem hon är och hon får många lovord om maten ifrån barnen, säger Ulrika Åström, förskollärare.

Halv special och hälsoboll

Dagens lunch, halv special med kycklingvarmkorv, bröd, potatismos, smörgåsgurka, rostad lök, ketchup och senap, försvinner snabbt ner i barnens magar efter dagens pulshöjande aktivitet – bamseloppet Solvarvet runt förskolan.

Flickor som springer_750x500.jpg

Efteråt blir det en hälsoboll, en nyttigare variant av chokladboll. Stämningen är hög.

– Jag har verkligen världens bästa jobb, säger Susanne Alfredsson.

Susanne med hälsobollar_750x1000.jpg

Förskolans dag

Förskolans dag firas på förskolor i hela Sverige och infaller den tredje torsdagen i maj varje år. Många förskolor har olika teman och aktiviteter under dagen.

Favoritveckan

Under Favoritveckan serveras elevernas favoriträtter. En enkät skickades under våren ut till Trollhättans stads grundskoleelever och resultatet blev lunchmenyn under Favoritveckan, som inföll vecka 20. Ett tiotal förskolor, som precis som skolorna får sin mat levererad från produktionsköken på Överby och Sylteskolan, får samma mat under veckan.

Läs mer om Favoritveckan

Senast granskad 2024-05-16 av KLALIW