Bild på wokpanna med kött och grönt i som steks.

Nu startar Favoritveckan - bara lunchfavoriter på menyn i skolorna

En vecka med elevernas egna lunchfavoriter. Det är vad som väntar i matsalarna på Trollhättans stads grundskolor när ”Favoritveckan” gör entré idag. Via en enkät ombads eleverna rösta på sina favoriträtter – och drygt 1 800 elever svarade. – Det är ju helt fantastiskt med tanke på att det är första gången vi gör detta! Det visar på vilket engagemang och betydelse måltiden har för eleverna på våra skolor, säger Annika Erlandsson, måltidsutvecklare i Trollhättans stad.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Att öka elevernas möjlighet till inflytande över måltiden är ett prioriterat område för Trollhättans stad. Det senaste exemplet är lanseringen av ”Favoritveckan”.

– Vi vill att våra elever ska känna matglädje och intresse för måltiderna, och en dag dök idén om Favoritveckan upp. Vi gjorde en enkät som skickades ut till skolorna och hoppades så klart på stort deltagande, men drygt 1 800 svar hade vi inte vågat tro på, säger en glad Annika Erlandsson.

Svensk klassiker fick flest röster

Av de fem framröstade rätterna till Favoritveckan föll flest röster på Varmkorv.

– Vi vet att varmkorv är populärt, så där förbereder vi oss på att servera en svensk klassiker: Hel special. Alltså korv med bröd och potatismos, samt tillbehören gurka, rostad lök, ketchup och senap.

Citronskivan redan självklar

Det är inte första gången eleverna har möjlighet att påverka det som serveras i köken. I höstas fick ett antal högstadieelever, som gjorde sin prao i Trollhättans stad, bestämma tillbehör till laxrätten som skulle serveras på Nobeldagen.

– De valde bland annat en citronskiva till rätten, och det har redan satt sig – citronskivan är självklar varje gång lax serveras nu.

Viktigt elevinflytande

På flera skolor har Annika Erlandsson och hennes kollega Mimmi Borgmalm från Måltidscenter sedan hösten också träffat matråden och då pratat direkt med eleverna.

– På sikt vill vi vara med på alla måltidsråd, och det som har framkommit hittills har resulterat i en gemensam tillbehörslista till alla rätter som serveras på skolorna, det skapar en viktig likvärdighet, säger Mimmi Borgmalm.

–  Vi lutar oss mot den senaste LUPP-enkäten (lokal uppföljning av ungdomspolitiken) som visade att ungdomar vill ha mer inflytande över måltiden, men saknar möjligt att få det. Vi hoppas att vi genom våra aktiviteter kan bidra till att förändra den bilden, avslutar Annika Erlandsson.

Favoritveckans meny 13-17 maj

Måndag: Cowboysoppa, mjukt bröd, pålägg och frukt

Tisdag: Panerad fisk med remouladsås, potatis och ärtor

Onsdag: Chicken Nuggets, kall vitlöksdipp, pommes, sallad och ketchup

Torsdag: Hel special (Kycklingvarmkorv, bröd, potatismos) smörgåsgurka, rostad lök, ketchup och senap.

Fredag: Potatisbullar med lingonsylt, keso och säsongsgrönsaker

 

Mest populära rätter bland eleverna, i fallande skala:

  • Varmkorv
  • Chicken Nuggets
  • Potatisbullar
  • Panerad fisk
  • Cowboysoppa
Senast granskad 2024-05-13 av KLALIW