15 juni - invigning av sommarnyheter

Lördag 15 juni välkomnas du till en dag där vi gör en invigningsturné runt om i Trollhättan! Vi firar att vi har skakat liv i gamla godingar, uppdaterat och utvecklat populära besöksmål och avslutar dagen med att hylla trollhätteikonen Luffar-Lasse med den nya rondellutsmyckningen på Överby. Och inte minst: vi delar ut årets vårlökar i Stadsparken!

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan
 

 Program 15 juni 2024  

 
 

Kl. 10.00 Invigning
Vi inviger Trollhättans nya stadståg på Drottningtorget. Därefter är kör tåget mellan de olika invigningsplatserna och är abonnerat för politiker och musikkåren. Efter 13.00 är du välkommen att ta ett provåk fram till kl. 18.00. Efter det tar tåget en paus och beräknas vara ute på gatorna igen vecka 26. Info om tågets rutter och pris: trollhattan.se/stadstag
 

Kl. 10.00 Sommarpremiär på Vårviks Gård - sommarprogrammet med besöksvärdar startar (ingen invigningsceremoni)

Kl. 11.00 Invigning av Stranden på Mossberget (Spikön) – gôtt häng, plask, fotbad och möjlighet att lämna idéer om framtida utveckling

Kl. 12.00 Invigning av Energihuset Insikten - nya insikter och historiska utsikter på Insikten i sommar

13.00. Nyinvigning Stadsparken - ny entré, uppdaterad byggnad och asiatiskinspirerad trädgård

14.00 Avtäckning av rondellutsmyckning för att hylla Luffar-Lasse (Överby)

 
 

 

Kl. 10.00 Premiär för sommarprogrammet på Vårviks Gård

Besöksvärdar på plats, pyssel på logen, nygräddade våfflor i kiosken och massvis att upptäcka och utforska. Nya tillskott för i år är trähästar som flyttat in, uteskolan och snickarboa! Välkomna idag – eller när du vill resten av sommaren. Öppet kl. 10.00-15.00 alla dagar under sommaren.  

Allt om Vårviks Gård hittar du här

 

 

 

 

Kl. 11.00 Invigning Stranden på Mossberget (Spikön)

Vi har skakat liv i platsen där kallbadhuset (Kallis) och bangolfen tidigare fanns - Mossberget. Vi kallar det Stranden! Strand, stolsolar och parasoller bjuder in till gôtt häng i ett av stans bästa lägen. Här finns också möjlighet till plask och fotbad i vattnet (innanför avspärrningarna i vattnet) – som en riktigt härlig vadplats.  

Nästa år hoppas vi kunna ha en riktig badplats här, men exakt hur platsen ska utvecklas framöver kan du få vara med och påverka. På platsen finns skyltar med information om hur du gör för att lämna dina idéer!

Kl. 11.00-13.00 den här dagen kan du njuta av lite extra av härligt häng med sommarmusik, utomhusspel, lek i sanden och med möjligheten att köpa goa drinkar och glass.

 

 

 

Kl. 12.00 Invigning Energihuset Insikten - nya insikter och historiska utsikter på Insikten i sommar

Till sommaren öppnas Energihuset Insikten på nytt. Med panoramavyer över älven, kraftstationens uttag och den omgivande grönskan bjuds besökare in till en utställning där vattenkraften och slussarna är huvudrollsinnehavare.

 

 

Utställningen, som är ett samarbete mellan Trafikverket, Sjöfartsverket, Vattenfall och Trollhättans Stad, visar hur teknikens och naturens samspel har spelat en avgörande roll i Trollhättans framväxt och banar väg även för framtiden.

Utställningen är öppen över sommaren kl. 10.00-18.00 varje dag och bemannas av sommarjobbare. Här finns också goda crepes i cafét, pyssel för barnen, kunskapsquiz och möjlighet till lek i Vattenkraftens lekplats som ligger precis intill!

Du kommer kunna läsa mer om utställningen här

 

 

 

Kl. 13.00 Nyinvigning Stadsparken - ny entré, uppdaterad byggnad och asiatiskinspirerad trädgård

Nu slår vi upp den nya entrén in till Stadsparken – som leder in till ännu ett nytillskott: den asiatiskinspirerande trädgården. Här hittar vi japanska prydnadskörsbär, japanska lönnar, azaleor, barrväxter som skall klippas i form av klot, bambu och olika sorter av prydnadsgräs. Byggnaden, som tidigare var en förskola, har byggts om in- och utvändigt och bjuder nu in till en riktigt trivsam fikastund i Stadsparken. 

Person som håller i minigolfsklubba och gör ett slag.

Det här händer i Stadsparken kl. 13.00-15.00

  • Utdelning av vårlökar - en påse per person och först till kvar gäller
  • Gratis spel i äventyrsgolfen
  • Vår parkingenjör finns på plats och berättar om växterna i den asiatiskinspirerade trädgården
  • Rådgivning om biologisk mångfald med Anna Brandeby Harström och tipspromenad på temat med priset i potten
 

 

 

 

Kl. 14.00 Avtäckning rondellutsmyckning med Luffar-Lasse-tema

Vi inleder med en ceremoni på EKO:s parkering där vi får träffa Lasses familj, konstnären som skapat rondellkatten i mosaik, tjänstemän och politiker från Trollhättans stad. Har vi tur dyker huvudkatten själv upp – Lasse. Därefter avtäcks rondellenutsmyckningen. Publiken hänvisas till närliggande cykelväg och EKO:s parkering.  

 

Senast granskad 2024-06-14 av KLALIW