Gula cykelpoolscyklar

Nu lanseras Trollhättans smarta och hållbara cykelpool

Med bidrag från Vinnova startade resan med att ta fram en smart och hållbar cykelpool i ett format som passar för Trollhättan. Med hjälp av Högskolan Väst, Studentkåren på Högskolan Väst, Bostadsbolaget Eidar, Innovatum Science Park och Kraftstaden har nu alla pusselbitar fallit på plats och den 31 mars öppnar cykelpoolen.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Hållbart resande på återbrukade cyklar till rimligt pris

Målsättningen med projektet har varit att utveckla en cykelpool i ett format som passar Trollhättan och som är billigare, mer flexibelt och enklare att förverkliga än de som finns på marknaden och som blir ett komplement till kollektivtrafiken.

– Jag tycker vi har lyckats med den målsättningen. Vi har tillsammans med ett företag utvecklat en app, GoRide, där du hyr och betalar för poolcykeln. Det kostar 10 kr för en timma och därefter 33 öre per minut, säger Jörgen Einarsson, projektledare på Trollhättans Stad.

Begagnade cyklar köptes in

Hela projektet genomsyras av ett hållbarhetsperspektiv, inte minst i beslutet att köpa in begagnade cyklar från en nedlagd cykelpool i Västerås. Cykelinköpet finansierades av de kommunala bolagen Kraftstaden och Bostadsbolaget Eidar tillsammans med Innovatum Science Park medan Trollhättans Stad står för underhåll och drift av cyklarna framöver.

– Det var ett enkelt beslut för oss att bidra till det här och ännu mer självklart blev det när det också kom att handla om ett återbruk som går helt i linje med det cirkulära förhållningssätt vi eftersträvar, säger Viktor Johansson, affärsutvecklingschef på Kraftstaden.

Här hittar du cyklarna

Cykelställen med poolscyklarna, de så kallade noderna, finns i dagsläget på fyra ställen i centrala Trollhättan:

  • Resecentrum
  • Kungsgatan
  • Högskolan Väst
  • Innovatum District

Karta över alla noder.

– Vi tror att det här är bra platser att börja med. Både för pendlare som kanske ska resa mellan Innovatum District och resecentrum, studenter på Högskolan Väst som vill förflytta sig snabbt och smidigt eller besökare som vill upptäcka Trollhättan från cykelsadeln. Sen finns möjligheten att komplettera med fler noder på andra platser, säger Jörgen Einarsson.

Innovatum Science Parks VD Martin Wänblom håller med.

– Att inresande till resecentrum enkelt kan ta en poolcykel den sista biten till oss på Innovatum Science Park, är perfekt ur den hållbarhetsvinkel som genomsyrar allt vi ägnar oss åt varje dag.

Den smarta tvisten på cykelpoolen

Det som gör cykelpoolen extra smart – utöver att poolcyklarna är begagnade och konceptet möjliggör för ett hållbart resande – är att poolscyklarna, tillsammans med delar av cykelbanorna mellan noderna, är utrustade med sensorer. Sensorerna kan samla in olika typer av information som exempelvis cyklisternas resmönster och om förhållanden på cykelbanor.

– Den här informationen kan hjälpa oss att effektivisera och förbättra vårt drift- och underhållsuppdrag på cykelvägar och skapa en säkrare cykelupplevelse. Studenter från Högskolan väst har hjälpt oss med förslag till en digitaliseringsplan för hur vi ska hantera den data som samlas in, säger Jörgen Einarsson.

Invigning av cykelpoolen

Torsdagen den 31 mars öppnar cykelpoolen och cyklarna kommer på plats under förmiddagen. Klockan 11.30-13.30 bemannas samtliga noder med representanter från Trollhättans Stad och Kraftstaden. Under den tiden ges en möjlighet för intresserade att få en genomgång i hur cykelpoolen fungerar.

– Det känns bra att vi äntligen är i mål och kan erbjuda det här alternativet för hållbara och smidiga transporter i Trollhättan, säger Jörgen Einarsson.

Bakgrund till projektet

I Trollhättan står transporter för tre fjärdedelar av de fossila koldioxidutsläppen. Trollhättans Stad har som ambition att fler ska välja cykel och kollektivtrafik framför bilen som ett steg i att nå de uppsatta klimatmålen. Varje år görs flera satsningar för att skapa ännu bättre förutsättningar för ett hållbart resande. Den smarta cykelpoolen är ett exempel, som blev möjligt genom bidrag från Vinnova, projektledning av Trollhättans Stad och samarbete med Kraftstaden, Högskolan Väst, Studentkåren på Högskolan Väst, Bostadsbolaget Eidar och Innovatum Science Park. 

Mer information

Om cykelpoolen

Se filmen om Trollhättans cykelpool

Vinnova – Sveriges innovationsmyndighet

Senast granskad 2022-09-05 av KLALIW