Bild på alla 22 vinnarna

Vinnarna som får sina produktidéer 3D-printade

Vinnarna i satsningen Unga Entreprenörer i Trollhättan är utsedda. Nio unga team kommer få professionell hjälp att konstruera, 3D-printa och vidareutveckla sina produktidéer. Bakom satsningen står Innovatum Science Park, Trollhättans stad, Drivhuset vid Högskolan Väst och Ung Företagsamhet Fyrbodal.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

9 affärsidéer och 22 personer

Totalt kommer 22 personer med nio olika affärsidéer få hjälp genom satsningen. Bland vinnarna syns såväl nystartade UF-företag som studenter vid Högskolan Väst och entreprenörsdrivna privatpersoner.

— Det är en fantastisk mix av smarta produktidéer som vi ser fram emot att realisera! Det är bara fantasin som sätter gränserna kring prototyputveckling med hjälp av additiv tillverkning. Väldigt roligt att det varit så stort intresse kring denna möjlighet. Nu ser vi fram emot att coacha dessa framtida entreprenörer, säger Eivind Vogel-Rödin, Chef för startupverksamheten på Innovatum Science Park.

En av vinnarna är Katharina Russ som studerar maskiningenjör på Högskolan Väst. Hennes affärsidé är en handsfree-tandborste som kan öka livskvalitén för personer med funktionshinder som begränsar dem i vardagen. Idén föddes efter att hon själv jobbat inom vården och på nära håll bevittnat hur människor med progressiva sjukdomar som exempelvis MS, på kort tid förlorat förmågan att borsta tänderna själva. Genom sin produkt vill hon ge tillbaka känslan av självbestämmande.

Vill få fler unga företagare i Trollhättan

Syftet med satsningen är att få fler unga Trollhättebor att förverkliga sina affärsidéer och inspirera dem till entreprenörskap. Ansökan för att få ta del av paketet har varit öppen sedan början av oktober och alla upp till 35 år har kunnat söka.

Vinnarna kommer under de närmsta veckorna få hjälp av professionella CAD-konstruktörer för att ta fram ritningar av sina produkter. När ritningarna är på plats får de hjälp att 3D-printa sina prototyper i Innovatum Science Parks prototypverkstad.

De erbjuds också en plats i förinkubatorn – ett 12-veckorsprogram hos Innovatum Science Park där de tillsammans med andra blivande entreprenörer får utveckla sina idéer och lära sig mer om hållbart entreprenörskap.

Vinnarna:

Grewbik cykel
Ergonomisk barncykel med anpassningsbar ram som kan justeras för barn i olika åldersgrupper. Bidrar till miljömässiga fördelar och ekonomisk hållbarhet då lösningen minskar behovet bland barnfamiljer att köpa flera olika cyklar under barnets uppväxt.
Team: Antonio Budes

Handsfree-tandborste
Progressiva sjukdomar som exempelvis MS kan från en dag till en annan göra att enkla hygienmoment som att borsta tänderna själv, plötsligt inte längre är möjligt. Med hjälp av en fjärrstyrd handsfree tandborste kan personer med denna typ av funktionshinder uppleva ökad självständighet och högre livskvalitet.
Team: Katharina Russ

FlexWell Kit
Ett portabelt träningskit skapat för att passa in i den moderna livsstilen där frihet och flexibilitet är nyckeln. Innehåller en kombination av portabla redskap som gör det möjligt för användaren att träna var de vill, när de vill, och hur de vill utan digital uppkoppling. Målet är att motverka psykisk ohälsa och stress.
Team: Filippa Provci Björk

Simple Physics UF
Vill erbjuda ett nytt och roligt sätt att lära ut grunderna i fysiken till grundskoleelever genom att ta locka fram tävlingsinstinkten hos elever så att utbildningen blir roligare.
Team: David Liljelood och Rasmus Persson

BREC UF
Varje år slängs omkring 300 miljoner ljus bara i Sverige. Ljus som hade kunnat återanvändas. Bref UF återanvänder ljusstumpar för att skapa nya, unika ljus med fräscha dofter. Kommer 3D-printa unika ljusformar.
Team: Milla Arbius, Elvira Johåker, Emelie Kristensson och Emma Magnusson

Rydell RifleStocks
En jaktgevärskolv som är ergonomisk och som fungerar oavsett om jägaren är höger- eller vänsterhänt. Bidrar till ökad precision och därmed etisk jakt där djuret inte utsätts för onödigt lidande.
Team: Pontus Rydell

Lumo UF
I takt med att allt fler människor väljer att ställa om till ett smart hem ökar behovet av mer hållbara lösningar, såväl ekonomiskt som miljömässigt. Lumo UF ska sälja en smart, uppkopplad ljusströmbrytare som gör det möjligt att enbart byta ut strömbrytaren i ett rum, i stället för att byta ut varenda glödlampa. Kommer 3D-printa kapsling till ljusknappen.
Team: Tommy Lundberg, Alexander Foxér Eriksson, Linus Eklund och Melvin Wennsten

Light Again UF
Vill minska klimatpåverkan genom att skapa unika ljus gjorda av återvunnet material och i en unik design. Erbjuder även säsongsanpassade presentkit. Kommer 3D-printa unika ljusformar.
Team: Evelina Eriksson, Tova Johannesson, Ia Ryrå Eriksson och Wilma Pedersen

Always with you UF
Erbjuder människor en praktisk ask med inbyggd powerbank. I takt med att allt fler människor bär med sig en powerbank i väskan eller fickan vill detta team göra det enklare för människor att hålla reda på flera saker tidigt – såväl powerbanken som exempelvis medicin och andra viktiga saker.
Team: Tuva Wedenström, Ellen Bengtsson, Tina Brahimaj, Damien Olsson och Ebba Antic.

Kontakt:

Eivind Vogel-Rödin, Chef startupverksamheten, Innovatum Science Park
Eivind.vogel-rodin@innovatum.se
070-600 38 28


Marthe Vakoufari, Näringslivsutvecklare, Trollhättans Stad
marthe.vakoufari@trollhattan.se
0520 - 49 51 62

Senast granskad 2023-11-28 av KLALIW