Flera glada personer med en blomma och ett diplom. Trollhättans badmintonförening vann pris som årets lag.

Vinnare på idrottsgalan 2024

Fredag 15 mars var det återigen dags för Trollhättans årliga idrottsgala där de bästa prestationerna från föregående år utsågs.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Efter att Nils van der Poel varit den stora vinnaren på Trollhättans idrottsgala 2023 blev det en betydligt mer spridning bland vinnarna under årets gala. Åtta olika sporter representerades bland vinnarna i de åtta kategorierna. Dessutom delades det ut ett hederspris till Klassbollen.

Vinnare på idrottsgalan 2024

Vilja Kördel, Trollhättans Judoklubb, judo

Vilja slog igenom med dunder och brak i fjol och satte verkligen Trollhättan på judokartan. Hon inledde med att ta guld i U18 70 kilo vilket var klubbens första SM-guld sedan den bildades 1966. Lite senare under året slog Vilja till vid nordiska mästerskapen i norska Drammen där det blev medalj av ädlaste valör i U18 och silver i U21. Vilja tillhör en klubb som är på stark frammarsch efter att ha varit nedläggningshotad för några år sedan.

Övriga nominerade var: Ellen Nilsson, bandy och Ida Pettersson, fotboll.

Emil Johansson, slopestyle

Trollhättans mountainbike-fantom fortsätter sin fantastiska framfart på världens slopestyle- scener. 24-åringen, som bor i Falun, är trots sin ringa ålder redan en legend inom sporten och blev för fjärde gången världsmästare. Han vann samtliga fyra deltävlingar och innehar nu rekordet för antal segrar på världstouren - 13 stycken. Emil satte punkt för en fantastisk säsong genom att vinna den sista deltävlingen inför 38 000 åskådare i Whistler, Kanada.

Övriga nominerade var: Kristian Karlsson, bordtennis och Johan Dahlin, fotboll.

Peter Ahlberg, Skoftebyns AIS, boxning

Skoftebyns AIS hade inte tagit ett SM-guld på seniorsidan sedan Roy Svedberg gjorde det 1950, men nu har klubben fått det efterlängtade SM-tecknet. För den bedriften svarade Peter Ahlberg, 22-åringen som inte visade någon som helst pardon vid boxnings-SM i Karlstad. Efter två tidigare SM-silver som senior hade Peter bestämt sig, bara guld räknades. Efter tre tuffa matcher stod han som värdig vinnare i sin klass, 67 kilo.

Övriga nominerade var: Alibek Aliev, fotboll och Madelene Lundell, löpning.

Trollhättans BF, badminton

Under flera år har TBF flyttat fram sin position i svensk badminton och säsongen 22/23 kom den efterlängtade och välförtjänta fullträffen - SM-guld! Med en blandning av egenproducerade spelare som kryddats med dansk dynamit tog sig TBF till SM-final där Uppsala-laget Fyrisfjädern besegrades i sin egen lejonkula med 4-2. En stor och mycket välförtjänt triumf för klubben som till vardags huserar i Innovatumhallen.

Övriga nominerade var: FC Trollhättan dam och Sjuntorps IF.

Velanda Basket

Föreningen har bara tre år på nacken men har vuxit sig stark i snabb takt, framförallt på tjejsidan. Ledorden i Velanda Basket är gemenskap, samhörighet och glädje vilket har lockat många nya ungdomar till föreningen. På kort tid har stora framgångar nåtts och med ungdomar som brinner för det de gör och engagerade vuxna som vägleder, kan man lyckas snabbt som ny förening. Velanda Basket är ett utmärkt exempel på detta.

Övriga nominerade var: Trestad Padel Club och Trollhättans SOK.

Emilia Siljefalk, GK Motus-Salto Malmö, truppgymnastik

Emilia från Trollhättan, men tävlande för Malmöbaserade GK Motus-Salto, slog igenom med dunder och brak under 2023. Det började med ett guld i SM-debuten i truppgymnastikens mixedklass i juli och fortsatte på senhösten på Island med ett NM-silver i samma disciplin, påhejad av ett stort gäng gamla lagkamrater. Emilia har fått hela sin gymnastikfostran i NIF som hon tillhörde i 16 år innan flytten till Malmö.

Övriga nominerade var: Eddie Genborg, ishockey och Timmy Karlsson, handboll.

Felicia Brink, TVK, volleyboll

Hon kom, sågs och segrade. Felicia har med sitt kunnande och entusiastiska ledarskap på ett imponerande sätt bidragit till att herrlaget i Trollhättans Volleybollklubb segrat i match efter match. Felicia, som bodde i Mariestad och tillhör en riktig volleybollfamilj, sökte sig till TVK som spelare i damlaget, men har också blivit en mycket uppskattad och respekterad tränare för TVK-herrarna i division 2.

Övriga nominerade var: Jens och Jesper Olsson, Lasse Westerbäck, badminton och Ola Winther, basket.

Roy Olausson, Trollhättans RS, rodd

Roy har alltid brunnit för roddsporten, först som aktiv, sedan som ledare och domare. Han har prisats för sina domarinsatser, bland annat tilldelades han Domarklockan 2013 som bäste domare på NM och fyra år senare blev Roy utsedd till Årets ledare av Svenska Roddförbundet. Efter att ha varit svårt sjuk i covid har han repat sig och ägnar nu mycket kraft åt ordföranderollen i Västra rodd-distriktet.

Övriga nominerade var:  Gunnar Roos, bordtennis och Johan Hestholm, brottning.

Klassbollen

Trollhättans FK, Trollhättans BoIS och Wargöns IK.

Idrottsprofiler delade ut priser

Under idrottsgalan i Folkets Hus Kulturhuset deltog bland annat Lotta Schelin, fotbollsspelaren med flest A-landslagsmål genom tiderna, och delade ut pris till årets kvinnliga idrottare samt ett hederspris. Bland prisutdelarna fanns även Anna Iwarsson, Riksidrottsförbundets ordförande, Bettan Andersson, svensk boxningsprofil, och fotbollstränaren Lars-Olof Mattsson.

Bilder från idrottsgalan 2024

Person med blomma och diplom
Glad person med blomma och diplom blir intervjuad.
Förening med ungdomar och tränare håller upp blomma och diplom.
Person håller upp blomma och diplom.
Tre personer på scen. En håller upp en tröja det står Schelin på.
Lotta Schelin på scen.
Person håller upp blomma och diplom
Glad person med blomma och diplom.
Glada personer med diplom och blommor.
Flera personer på scen blir intervjuade
Glad person håller upp diplom och blommor.
Glad person håller upp blommor och diplom.
Rum fyllt med publik sittandes vid bord under gala.
Person med mikrofon står på scen och pratar.

Relaterad information

Juryn som utsåg vinnarna bestod av:

  • Lasse Halma, RF-SISU Västra Götaland, juryns ordförande
  • Catrine Mattson, Trollhättans judoklubb
  • Cecilia Lilja, tidigare elitroddare
  • Håkan Engström, vd KB Älvhögsborg
  • Lovisa Meijer, sportredaktör på TTELA
  • Andreas Ekholm, områdeschef idrott och friluftsliv, Trollhättan stad
  • Toni Andersson, tidigare sportchef på TTELA

Mer information om Trollhättans idrottsgala

Senast granskad 2024-03-18 av KLALIW