Vigselförrättare Lina Fryk Granat under vigselceremoni i stadshuset. Vigselförrättare Lina Fryk Granat under vigselceremoni i stadshuset.

Vigselförrättare - ett ärofyllt uppdrag

"Jag förklarar er härmed för äkta makar!" Det tar inte många sekunder efter att vigselförrättare Lina Fryk Granats ord lämnat hennes läppar förrän brudparet förstår innebörden och spricker upp i stora leenden. "Det är ett väldigt ärofyllt uppdrag", förklarar hon efteråt.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Under 2023 vigdes 140 par av Trollhättans stads vigselförrättare, och merparten av vigslarna genomfördes i stadshusets vigsellokal. Man kan också välja brohuset vid klaffbron.
Trollhättans stad har 8 vigselförrättare, en av dem är Lina Fryk Granat.
– Jag fick frågan av en kompis om jag kunde viga dem. Hon tillade att jag kunde göra det utifrån att jag hade ett politiskt ,uppdrag. ”Absolut, tänkte jag”, så jag ansökte om vigsellicens hos länsstyrelsen, berättar Lina Fryk Granat.

Hon fick vigsellicens 2019, och sedan dess har det blivit många vigselceremonier för henne.
– Jag vet inte exakt hur många vigslar jag har förrättat, men uppskattningsvis nånstans runt 150.

Alltid lite nervöst

Men antalet förrättade vigslar till trots – och det rutinmässiga förfarandet som präglar ceremonin – så finns det ändå känslor med i spelet.
– Det är alltid lite nervöst, och ibland kan jag bli så känslosam att det blir svårt att ha ögonkontakt med brudparet, avslöjar Lina samtidigt som hon gör de sista förberedelserna i vigselrummet inför ceremonin som strax ska äga rum.

Några minuter senare anländer brudparet med vittnen och släktingar. Lina håller eventuella känslor i schack och leder ceremonin proffsigt och personligt, och den enda anspänningen i rummet som kan skönjas tillhör brudparet med följe – men när Lina
förklarar paret som äkta makar släpper anspänningarna och ersätts
av leenden, skratt och kramkalas.

Lina överräcker vigselbeviset och en liten gåva från Trollhättans stad till brudparet. När de lämnat rummet samlar hon ihop de undertecknade dokumenten som ska skickas in till Skatteverket. Och mitt i det praktiska fixandet kan hon också ta in känslan som
rådde i rummet bara 10 minuter tidigare.
– Det är en viktig stund för brudparet. Samtidigt är det också så givande och ärofyllt att ha förtroendet att få vara den som leder vigselceremonin, avslutar Lina.

Mer om borgerlig vigsel i Trollhättan

  • Borgerlig vigsel är kostnadsfri, behövs tolk är även det kostnadsfritt
  • Bokas enkelt via E-tjänst-Borgerlig vigsel på trollhattan.se:
    E-tjänst borgerlig vigsel Trollhättans stad
  • Passar inte någon av tiderna i E-tjänsten? Då kan du ställa frågan och avtala annan tid eller plats direkt med någon av våra vigselförrättare:
    Vigselförrättare Trollhättans stad 
  • Tänk på att beställa hindersprövning i god tid innan er planerade vigsel, detta görs via Skatteverket.
  • Vid övriga frågor gällande borgerlig vigsel är du välkommen att kontakta kontaktcenter på 0520-49 50 00 helgfria vardagar 08:30-16:30.
Senast granskad 2024-06-12 av KLALIW