Lyssna
André Gummesson, Joshua Bucpapaj och Irma Carlsson minns med glädje och värme sommarens studentutbyte med Tempe. Här kommer trion gåendes i Macken-lekpplatsen André Gummesson, Joshua Bucpapaj och Irma Carlsson minns med glädje och värme sommarens studentutbyte med Tempe.

Vänortsutbyte sätter vänskapen i centrum

Vänortsutbytet med Tempe City i USA höll vad den lovade; skapade vänskaper för livet. Det kan trollhätte-ungdomarna Irma Carlsson, Joshua Bucpapaj och André Gummesson intyga efter sommarens äventyr. – Det man varit med om i sommar känns typ helt overkligt fortfarande, säger Irma Carlsson.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Den intresseanmälan som N3 publicerade på Trollhättans stads hemsida, för att locka ungdomar att spendera en sommar i USA, utlovade vänskapsband för livet. Det visade sig att man inte överdrev, för trion som valdes ut är snudd på lyriska över sommarens upplevelser.
– Jag saknar det. Jag hade så roligt och fick många nya kontakter. Innan jag åkte var jag orolig för att inte kunna hänga med mina kompisar här i sommar. Nu förstår jag inte hur jag kunde tänka så, säger Joshua Bucpapaj.
– Så många minnen, så många nya vänskaper, det var verkligen helt fantastiskt, säger Irma Carlsson.
– Det var ungdomar med från tio syskonstäder till Tempe, så jag har knutit kontakter med folk i hela världen, det blir många ställen att besöka framöver… ler André Gummesson.

Nya vänskaper i Trollhättan

Irma, André och Joshua skojar och pratar i mun på varandra, och man får känslan av att det här är kompisar som varit vänner i många år. Det har de inte. Faktum är att de inte kände till varandra förrän i juni, då de valdes ut till ungdomsutbytet av N3, kultur- och fritidsförvaltningen.
De fick ytterligare tre nya vänner på försommaren när tre ungdomar från USA kom till Trollhättan och flyttade in hos deras respektive familjer under tre veckor.
– Vi lärde alla känna varandra väldigt bra, inte bara Jillian som bodde hos mig, utan också de andra killarna som bodde hos André och Joshua. Vi hittade på i stort sett allting tillsammans: Åkte till Liseberg, besökte Dalarna och så vidare, berättar Irma.

Fascinerade av grönska och fallpåsläpp

Och en sak tyckte de amerikanska ungdomarna var så fascinerande med Trollhättan och Sverige.
– Träden och all grönska. När vi åkte bil satt de bara och tittade ut genom fönstret. Där de bor är det så varmt att det nästan inte växer någonting. På sommaren är de nästan bara inomhus på grund av det, berättar Irma.
– De älskade när det regnade! Och vi lyckades se ett fallpåsläpp. De tyckte de var coolt – och kunna dricka vatten ur kranen, säger Joshua.
– Man kan dricka vattnet i Tempe också, men det smakar så mycket klor, fyller André i.

Varmt, hektiskt och härligt

De tre veckorna i Sverige var som en liten uppvärmning på vad som komma skulle, för när de därefter flög till USA och kom till Tempe City möttes de inte bara av dryga 40 graders värme – utan också av ungdomar från stadens andra Sister Cities runt om i världen och mängder med aktiviteter.
– Vi var 55 ungdomar från hela världen, Nya Zeeland, Kina och så vidare – och vi gjorde så mycket roliga grejer varenda dag. Det var så organiserat, berättar Irma.

De såg på baseball, basket, prövade höghöjdsbana, dansade, åkte till Disneyland i Kalifornien och så vidare.
– En höjdpunkt var när vi åkte till Grand Canyon och campade en helg. När jag tänker tillbaka minns jag mest gemenskapen mellan oss alla, ingen var för sig själv, vi pratade mycket och hängde mycket med varandra, säger André.
– De var så sociala och snälla. Jag fick fler kompisar i USA på tre veckor jämfört med tio år i Trollhättan, säger Joshua.

Växte som person

De hade helst vridit tillbaka klockan för att få uppleva det som de var med om en gång till. Så medskicket till andra trollhätteungdomar, när ansökan dyker upp nästa gång, är såklart att nappa på det.
– Jag växte så mycket som person. Du kanske har åkt iväg utan föräldrar förut, men inte ensam till andra sidan jorden?
Jag fick många nya vänner och upplevelser som jag kommer att bära med mig för resten av livet, avslutar Irma.

Vänortssamarbetet Trollhättan-Tempe

Avtalet mellan Trollhättan och Tempe som hänger på en tavla utanför sessionssalen

Formaliserad vänskap

En vänort är en formaliserad vänskap med en annan ort eller kommun. Det är en långsiktig relation, som ska stimulera kontakter och utbyten mellan invånare, föreningar och andra organisationer i vänorterna. Relationen med Tempe i Arizona, USA började på informell basis 2008. 2015 undertecknades ett vänortsavtal mellan städerna.

Fler röster om utbytet

Smarta städer fokus i vänortsutbyte

En delegation bestående av Trollhättans stad och Högskolan Väst besökte Tempe i våras för att fortsätta samarbetet med The Connective, ett konsortium som arbetar med smarta städer.
– Fokus låg på digitalisering och utvecklingen av Trollhättans digitala tvilling. Vi diskuterade GIS, smarta städer och datadrivna lösningar. Vi fick
visa vårt arbete och knöt nya kontakter. Resan gav insikter kring hur Trollhättan kan utveckla sin digitala infrastruktur och stärka samarbetet med amerikanska partners inför framtiden, säger Klas Karlsson, geodatachef i Trollhättans stad.

Värdefullt utbyte för Film i Väst

Film i Väst deltog i en vänortsresa till Tempe förra hösten. Under besöket fick man inspiration och nya samarbeten, bland annat med Kelvin 3500 – Arizonas största studio för virtuell produktion. Besöket ledde till utbyte, där Kelvin 3500 senare besökte Studio Fares och Göteborg Film Festival. Film i Väst arbetar aktivt med internationalisering och resan gav möjlighet att stärka internationella kontakter och marknadsföra Trollhättans filmindustri.
– Resan innehöll förutom filmspecifika besök även en unik inblick i Trollhättans och Tempes fantastiska vänortsutbyte med massor av nya relationer och goda kontakter för framtiden, säger Nina Sekund, Administrativ chef på Film i Väst.

Senast granskad 2024-11-25 av HANSJO