
Ukrainska barn på sommarkollo i Trollhättan
En vecka fri från det ständigt närvarande hotet om ryska bombningar och istället få spendera en vecka på sommarläger vid Öresjö. Det är vad som väntar drygt 20 barn från vår ukrainska samarbetsort Fastiv nästa vecka.
– Det känns väldigt bra utifrån vårt samarbete med Fastiv att vi kunde få till det här sommarkollot för de ukrainska barnen, att de får komma hit och få en fristad och kan koppla av, säger Peter Eriksson (M) kommunstyrelsens ordförande.
Publicerad:
På måndag kommer 24 barn från vår samarbetsort Fastiv till Trollhättan för att under en vecka uppleva den svenska sommaren, sola och bada, få lära sig mer om Trollhättan – men framförallt kunna andas och koppla bort krigets vardag under en vecka.
– Det överlägset viktigaste med att få komma till Trollhättan och Sverige är möjligheten för barnen att få känna sig säkra och lugna, att slippa flyglarmen och bombningarna, berättar Nataliia Forosenko från Fastivs kommun inför resan.
Innehållsrikt program
De kommer inkvarteras naturskönt på Gräsvikens lägergård vid Öresjö, och sedan väntar en innehållsrik vecka.
– Vi vill visa upp hur det svenska samhället fungerar, hur det är att vara ungdom i Sverige. Att få visa upp det som vi är stolta över, som vår natur och att de ska få ta del av det och känna det, berättar Jörgen Hansson, tillväxt- och hållbarhetschef i Trollhättans stad.
Förutom det självklara som sol och bad vid Öresjö, väntar en båttur på havet utanför Lysekil, Dalslandsaktiviteter i Dals-Långed – och såklart stort fokus på Trollhättan.
– Vi vill ju visa upp Trollhättan och den tekniska historien som staden vilar på, så det blir bland annat besök på Innovatumområdet med fokus på Saab och Science Center, berättar Jörgen Hansson.
Sidoprojekt knyter banden närmare
Sommarkollot för de ukrainska barnen är egentligen en sidodel till det officiella samarbetsavtalet mellan Trollhättan och Fastiv genom ICLD (Internationellt centrum för lokal demokrati), vilket kretsar kring projekt för krisberedskap och ungdomsinkludering.
– Vi ser det här som ett viktigt kulturellt utbyte mellan Trollhättan och Fastiv. Där vi genom att lära känna varandra, och varandras kulturer, knyter banden närmare och ökar förutsättningarna för ett gemensamt lärande. Vår förhoppning är också över tid att låta ungdomar från Trollhättan åka till Ukraina, och att där få ta till sig det som Fastiv är stolta över och vill visa upp, säger Jörgen Hansson.
– Jag ser också framför mig ytterligare möjligheter till samarbeten i ett bredare perspektiv, där vårt civilsamhälle och näringsliv knyter kontakter med Fastiv. Det kommer ju exempelvis att uppstå ett behov av återuppbyggnad av Ukraina, vilket då gynnar företag som redan har kontakter i landet, avslutar Jörgen Hansson.
Läs mer om samarbetet mellan Trollhättan och Fastiv:
Trollhättan inleder samarbete med Fastiv (trollhattan.se)