Spontana tummar upp på Stavreskolan för måltiden som Prao-eleverna varit med och tagit fram. Spontana tummar upp på Stavreskolan för måltiden som Prao-eleverna varit med och tagit fram.

Tummen upp för Prao-elevernas val

Måltiden som serverades på Trollhättans Stads grundskolor fredag den 8 december på ”Nobeldagen” var till största delen komponerad av några Prao-elever. Och de var nöjda med resultatet. – Det här smakade fantastiskt gott, kall sås och citron till laxen var perfekt, tyckte Oliver Kalin, klass 9A på Stavreskolan.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Oliver var en av flera niondeklassare som i oktober praoade i Trollhättans Stad. En av dagarna spenderades på serviceförvaltningen, där de erbjöds att ta fram tillbehören till laxen som skulle serveras på ”Nobelmiddagen” till alla grundskolelever den 8 december.

Kall eller varm sås?

Den chansen tog de. Resultatet blev potatis med kall örtsås och en citronskiva på varje laxbit.

–  Vi hade lite diskussioner om vi skulle ha varm eller kall sås, och kom fram till att den kalla såsen skulle passa bättre med lax. När det gäller potatisen funderade vi på klyftpotatis, men det blev vanlig potatis istället. Det passar bättre till lax och är ju rätt gott också, tycker Oliver som var glad över möjligheten att få ha varit med och utformat menyn.

– Det kändes bra att få vara med och bestämma. Det är inte ofta man får tillfälle att göra det, det var spännande.

Engagemang och elevinflytande

Måltidsutvecklare Annika Erlandsson gladdes dels åt Prao-elevernas engagemang kring att hitta tillbehören, dels över elevernas faktiska möjlighet till inflytande över maten som serveras i skolmatsalarna i Trollhättan.
– De gick verkligen in helhjärtat för uppgiften, det var så roligt att se! Det är viktigt med elevinflytande och de har möjlighet till det genom måltidsråden på skolorna och i samtal med måltidspersonalen, säger Annika Erlandsson.

–  Och vi vill gärna utöka det inflytandet. Vi tittade på LUPP-enkäten, som mäter ungdomarnas möjlighet till delaktighet och inflytande där de bor, och kom då på idén med tillbehör till Nobelmiddagen. Sedan har vi fler aktiviteter på gång som vi kommer att sjösätta nästa år, avslutar Annika Erlandsson.

Oliver Kalin i matsalen

Senast granskad 2023-12-11 av KLALIW