Lyssna
Elisabeth visar kompisövning Elisabeth Amdal-Tyft, hälsopedagog, visar en av samarbetsövningarna för elever i förskoleklass när Pep-certifieringen firades.

Trollhättans stads första Pep-skola firades

Fysisk aktivitet, bättre matvanor och mer jämlik hälsa – det är områden som Sylteskolan F-6 har arbetat med i flera år. Nu certifieras skolan av Generation Pep.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Helgfria vardagar, måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Klockan är 08.15 och på Sylteskolan dallrar luften av förväntan. Hela dagen ska det firas att skolan har blivit en certifierad Pep-skola. I rörelserummet har förskoleklassens elever och lärare samlats för lekar, på fritidsgården leker årskurs 1–3 och spelar spel, på skolgården har årskurs 4 bandyturnering och på grusplanen gör årskurs 5 och 6 samarbetsövningar. Engagemanget och popcornen flödar.

– Det här är en dag för eleverna, säger skolans rektor, Mona Uppström.

Flicka med hopprep_750x750.png

Alla medarbetares ansvar att inspirera

Hälsa och rörelse har präglat skolan i flera år. Spindeln i nätet är hälsopedagogen Elisabeth Amdal-Tyft, som inspirerar lärare och elever till hälsosamma levnadsvanor.

– Vi har jobbat länge med personalens förståelse för att fysiska aktiviteter har en positiv effekt på hjärnans förmåga till inlärning. Idag ser vi att lärare själva är engagerade i elevernas rörelse på rasterna och gör mindfulnessövningar såväl som rörelsepauser, brain brakes, under lektionerna, berättar hon.

Kompisövning med Elisabeth_750x500.png

Skolan har två rastpedagoger som anordnar aktiviteter för eleverna. En av dem är Martin Jorkvist.

– Varje rast har eleverna möjlighet att delta i de 1–2 aktiviteter som vi ordnar, enligt ett rullande schema. Effekterna av de ordnade aktiviteterna ser vi direkt i klassrummet, eleverna är lugnare och konflikterna minskar.

Martin rastpedagog_750x430.png

Måltidsmiljön viktig för hälsosamma matvanor

Skolan har gjort ett stort utvecklingsarbete tillsammans med serviceförvaltningen, som ansvarar för måltid och lokalvård på skolan.

– Matsalen ska vara en trevlig miljö, där eleverna inspireras till hälsosamma val. Tillsammans med serviceförvaltningen jobbar vi med att medvetandegöra vilken roll maten spelar för ditt mående och vad som ligger till grund för menyn i skolmatsalen, säger Mona Uppström.

På alla bord i matsalen finns aktuell måltidsinformation, exempelvis rörande säsongens grönsaker. Eleverna har även möjlighet att provsmaka olika grönsaker, för att öka kännedomen om olika råvaror. Idag är det fokus på morot, som finns i olika former och färger. Så väl Sylteskolan som serviceförvaltningen är nöjda med det utökade samarbetet dem emellan.

– Nu hoppas vi att fler skolor gör den här satsningen – det är viktigt för att skapa hälsosamma matvanor, redan från tidig ålder, säger Annika Erlandsson, måltidsutvecklare.

Bordsryttare Generation Pep_750x450.png

Att bli en certifierad Pep-skola

För att bli en certifierad Generation Pep-skola krävs det att hela skolan kan skattas högst inom Pep Skolas sex områden - Fysiskt aktiva raster, Fysisk aktivitet som en naturlig del av undervisningen, Fysisk aktivitet i anslutning till skoldagen, Skolmåltiden som ett pedagogiskt verktyg, Näringsriktig mat under skoldagen och Trivsamma skolmåltider - samt att det finns handlingsplaner på samtliga områden. 

Certifikatet gäller i ett år, därefter behöver skolan ansöka på nytt.

Läs mer om Generation Pep

Hälsosamma matvanor

Exempel på hur Sylteskolan F-6 har arbetat med hälsosamma matvanor på skolan:

  • Stressfri och trivsam matsal.
  • Satsning på minskat tallrikssvinn.
  • Lugn musik.
  • Uppmuntra varandra till att våga smaka.
  • Bordsryttare med information om maten som serveras.
Senast granskad 2025-04-25 av HANSJO