Lyssna

Trollhättans stad stänger Västanvindens och Nyckelpigans förskolor

Behovet av förskoleplatser minskar, samtidigt som efterfrågan på plats i anpassad grundskola ökar – i lokaler där förskolan idag har sin verksamhet. För att möta behovet beslutade Utbildningsnämnden den 26 november att stänga Västanvindens och Nyckelpigans förskolor år 2025. Förslaget att stänga Kometens förskola återremitteras till Utbildningsförvaltningen.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Antalet barn 1–5 år blir färre och i Trollhättan förväntas antalet barn i förskoleålder minska med 200 barn mellan 2024 och 2028. Redan idag finns motsvarande 20 tomma avdelningar på Trollhättans stads förskolor.

– Utbildningsnämnden vill att skattebetalarnas pengar går till barn och personal, inte till kostnader för lokaler som vi inte använder, säger Marie-Louise Coon (M), ordförande i Utbildningsnämnden.

Förskolor med få platser är sårbara

De senaste årens minskande barnkullar har resulterat i att det i Trollhättans västra stadsdelar finns över 130 tomma förskoleplatser. På området finns flera små förskolor, som har svårt att nå en pedagogisk, ekonomisk och organisatorisk hållbarhet. På nämndssammanträdet beslutade Utbildningsnämnden att stänga Västanvindens förskola, medan förslaget till stängning av Kometens förskola återremitteras till förvaltningen för fördjupad analys.

Sylteskolan i akut behov av fler lokaler

På nämndssammanträdet fattade Utbildningsnämnden även beslut att stänga Nyckelpigans förskola. Lokalerna ska i stället användas av Sylteskolan, där antalet elever i anpassad grundskola har ökat kraftigt de senaste åren – en utveckling som också ses resten av Sverige. Trollhättans stad vill att anpassad grundskola finns på samma skola, för att kunna samla all kompetens på en och samma plats.

Erbjuds förskoleplats i närheten

Barn på förskolorna som berörs av stängning får ny placering på närliggande förskolor. De nya förskolorna har valts med syftet att hålla ihop barn- och personalgrupper i så hög grad som möjligt.

Dialogmöten inför beslutet

Totalt valde ungefär 100 vårdnadshavare på berörda förskolor att göra sin röst hörd i dialogmöten med tjänstepersoner och politiker inför beslutet. Synpunkter, skrivelser och namninsamlingar har delgetts Utbildningsnämnden.

– Vi har tagit del av synpunkterna. Det här är frågor som väcker engagemang, säger Marie-Louise Coon (M).

Återremittering

Återremittering innebär att ärendet skickas tillbaka till Utbildningsförvaltningen för komplettering utifrån motiveringen till återremissen.

Senast granskad 2024-11-26 av HANSJO