Uppblåst plasthandske

Trollhättans stad kraftsamlar mot nedskräpning

Handskar och sopkärl plockades fram när Skoftebyskolans fritidshem drog sitt strå till stacken för att hålla Trollhättan rent i samband med Trollhättans stads skräpplockardagar. ”Var jag än går så hittar jag bara mer skräp”, pustade en av eleverna i full färd med städning av skolgården.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Nedskräpning av naturen är en av vår tids största problem, och skräpplockning är en viktig del av Trollhättans stads hållbarhetsarbete.

– Hållbarhet är högt prioriterat i Trollhättan och mindre skräp i vår miljö påverkar både den ekologiska och den sociala hållbarhetsaspekten, säger TorBjörn Nilsson, hållbarhetsstrateg i kommunen.

– När det gäller ekologisk hållbarhet så bidrar nedskräpning bland annat till spridning av mikroplast. Varje år slängs en miljard fimpar på marken i Sverige, som alla innehåller just mikroplast. När det gäller den sociala hållbarheten så upplevs en nedskräpad stadsmiljö mer otrygg.

Skräp_750x500.jpg

”Ska få en ökad medvetenhet”

Trollhättans stad är medlem i Håll Sverige rent och Skoftebyskolan är en av alla enheter inom Trollhättans stad som väljer att samla skräp. Det här året fylldes vecka 20 med aktiviteter för att dels samla skräp, dels sprida kunskap om vad nedskräpning resulterar i.

– Vi vill hjälpa eleverna att förstå konsekvensen av vad skräp gör i naturen och att de ska få en ökad medvetenhet om vart skräpet faktiskt tar vägen när det hamnar på marken och inte i soporna, säger Camilla Ivarsson, lärare på Skoftebyskolans fritidshem som håller i aktiviteterna tillsammans med kollegan Lina Eklund Ivarsson.

Eleverna demonstrerade mot nedskräpningen

Under veckan kombinerades skräpplockning med kompetenshöjande aktiviteter, så som en tipspromenad, och slutligen en demonstration i närområdet för att öka medvetenheten bland flera.

– Eleverna tycker det är toppen och det blir en kul och gemensam aktivitet där alla strävar efter samma mål. Vi får också ta del av många intressanta och kloka tankar från eleverna om hur vi ska bidra till ett renare samhälle, säger Camilla Ivarsson.

Demonstrationståg_kollage.jpg

TorBjörn Nilsson tycker att all skolpersonal och elever som deltar i Skräpplockardagarna är värda en stor hyllning:

– Det här engagemanget har pågått i Trollhättan sedan lång tid tillbaka. Förutom att städningen bidrar till en renare närmiljö kan det öka sannolikheten för att de som deltar inte själva skräpar ner i framtiden.

Lånar leksaker och sopkärl

På Skoftebyskolan slutar inte engagemanget för en hållbar framtid med Skräpplockardagarna. Skolan har samarbeten med både Fritidsbanken och Trollhättans Energi.

– På Fritidsbanken kan vi låna leksaker i stället för att köpa nya och de hjälper oss också med att laga dem om de skulle gå sönder. Trollhättans energi ger oss möjlighet att låna sopkärl som vi sedan kan använda både inom skola och fritids. Det hjälper eleverna att få en ökad förståelse för hur de ska sortera soporna, som på så sätt gynnar den hållbara utvecklingen, säger Camilla Ivarsson.

Elever och soptunna_750x500.jpg

Resultat

2024 deltog 3295 elever och personal från 28 olika skolor och förskolor i Trollhättans skräpplockardagar.

 

Håll Trollhättan rent

Trollhättans stad är sedan 2014 medlem i nätverket Håll Sverige Rent, där arbetet mot nedskräpning sker på ett systematiskt sätt för att få en skräpfri kommun. Förutom Trollhättans skräpplockardagar, som både kommunens enheter och privatpersoner kan anmäla sig till fram till den 31 maj, så finns även ett initiativ kallat Föreningsstäd. Genom det kan du som har en förening registrerad hos Kultur- och fritidsförvaltningen, göra stor skillnad för miljön genom städning av ett utsett område varannan söndag mellan maj och september. För arbetet får föreningen 5000 kronor samt varselvästar, sopsäckar, skräpplockare och sopskyfflar.

Läs mer om föreningsstäd

 

 

Senast granskad 2024-06-14 av HANSJO