Lyssna
Sofia Lindholm (C), Sofia Andersson Dharsani (S), Lennart Olsson, Tommy Svensson och Malin Hedelin. Sofia Lindholm (C), Sofia Andersson Dharsani (S), Lennart Olsson, Tommy Svensson och Malin Hedelin.

Trollhättans stad finansierar fritidsklubbar på Kronogården, Lextorp och Sylte

Ungefär 430 elever mellan sex och elva år boende på Kronogården, Lextorp och Sylte har vårdnadshavare som varken är i studier eller arbete. Det resulterar i att de står utanför fritidshemsverksamheten vid skolorna. Med bred politisk enighet röstade kommunfullmäktige den 19 maj genom förslaget att fortsätta finansiera Klubb Kronan (före detta Klubbkul) på Kronogården och öppna ytterligare två kostnadsfria fritidsklubbar på Lextorp och Sylte – för en meningsfull fritid.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Helgfria vardagar, måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Fritidsklubbar ska ge barn 6–11 år utan tillgång till ordinarie fritidshemsverksamhet möjlighet till en aktiv och stimulerande fritid med en inkluderande miljö samt möjlighet till rekreation och avkoppling tillsammans med närvarande och engagerade vuxna. Fritidsklubbarna ska vara arenor för demokrati, kultur och bildning, vara hälsofrämjande, ge möjlighet att bygga relationer, utveckla fritidsintressen och känna samhörighet.

Så står det i beslutsunderlaget som vann bifall hos både utbildningsnämnd, kommunstyrelse och kommunfullmäktige. Verksamheten finansieras under projektperioden 2025 och 2026 av kommunstyrelsen och kommunfullmäktige, för att därefter utvärderas inför eventuell fortsättning.

– Det är glädjande att vi nu fattat beslut om ett projekt med fritidsklubbar för de barn som idag saknar plats i fritidshem. Det är viktigt ur ett främjande och förebyggande perspektiv att alla barn får möjlighet till en meningsfull fritid. Vi ser positivt på projektet och ser med förväntan fram emot verksamhetens uppstart, säger Sofia Lindholm (C), kommunalråd.

– Fritidsklubbarna öppnar upp för en stor grupp barn som annars är utestängda från fritids och nu skapar vi bättre förutsättningar för hundratals barn, säger Sofia Andersson Dharsani (S), oppositionsråd.

Ska samarbeta med skolorna

Fritidsklubbarna blir en del av utbildningsförvaltningens verksamhet och planen är ett nära samarbete med Kronan, Lextorpsskolan och Sylteskolan.

– Planen medarbetarna vi rekryterar exempelvis kan bedriva rastverksamhet i skolan och delta i skolans matsal vid lunch, för att bygga relation till eleverna i målgruppen och se till så att övergången mellan skola och fritidsklubb blir trygg, säger Lennart Olsson, förvaltningschef för utbildningsförvaltningen.

Arena för att nå en viktig målgrupp

Andra potentiella samarbetspartners finns inom socialtjänsten, kultur- och föreningslivet, biblioteken, hälso- och sjukvården och Innovatum Science Center. För Malin Hedelin, förvaltningschef för arbetsmarknads- och socialförvaltningen och Tommy Svensson, förvaltningschef för kultur- och fritidsförvaltningen, erbjuder fritidsklubbarna en arena för att nå en viktig målgrupp:

– Genom fritidsklubbarna får vi möjlighet att möta barn i ett tidigt skede, i deras egen vardagsmiljö. Genom att vara närvarande där barnen är kan vi arbeta både uppsökande och förebyggande. Det ger våra fältare och andra medarbetare möjlighet att bygga relationer, fånga upp behov och stärka barnens trygghet och framtidstro, säger Malin Hedelin.

– Med fritidsklubbarna får vi större möjligheter att komma i kontakt med denna målgrupp och på det viset kunna lotsa dem vidare till organiserad fritidsverksamhet vilket i sin tur möjliggör en ökad delaktighet och inkludering, säger Tommy Svensson.

Planerar att rekrytera flera medarbetare

Nu pågår ett intensivt arbete för att hitta lämpliga lokaler för verksamheten, iordningställa dessa och rekrytera lämplig personal. Socialpedagoger, fritidsledare och elevstödjare är intressanta yrkesgrupper att knyta till fritidsklubbarna.

– Särskild vikt kommer att ligga vid personlig lämplighet, precis som vid allt annat arbete som rör barn och unga, säger Lennart Olsson.

Skillnad mellan fritidsklubb och fritidshem

  Fritidsklubb Fritidshem
Målgrupp 6–11-åringar. 6–12-åringar.
Avgift Ingen avgift.

I Trollhättan tillämpas maxtaxa för barnomsorgsavgiften, vilket innebär att det finns en gräns för hur hög avgiften kan bli. Avgiften grundas på inkomsten i hushållet som barnet tillhör. Hur mycket hushållet maximalt ska betala baseras på en procentsats av hushållets samlade inkomst upp till ett inkomsttak.  

Syfte Mötesplats för barn 6–11 år att umgås, delta i olika aktiviteter eller bara vara, utan specifika krav eller syften kopplade till skolarbetet. Barnomsorg för barn 6–12 år vars vårdnadshavare arbetar eller studerar. Verksamheten styrs utifrån skollagen och läroplanerna för grundskolan, sameskolan och specialskolan. Fritidshemmet ska stimulera barnets utveckling, fördjupa hens kunskaper och erfarenheter, ge en meningsfull fritid och social gemenskap. Omsorg, utveckling och lärande utgör en helhet i fritidshemmets undervisning.
Öppettider

Eftermiddagar helgfria vardagar.

Helgfria vardagar klockan 06.00-18.00. 
Måltider Inga måltider. Mellanmål.
Senast granskad 2025-05-21 av HANSJO