Jonas, Elin och Amanda som jobbar på Kart- och mätkontoret.

Trollhättans drönare på uppdrag

Drönare kan användas för att smidigt samla in olika typer av information som man sedan kan använda sig av för att förbättra samhället. Vi testar oss fram för att se på vilka sätt vi kan ta hjälp av drönare för att arbeta smartare inom Trollhättans Stad.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Drönarna samlar in viktig information

Drönare används som stöd i vårt arbete med att uppdatera, utveckla och dokumentera geografisk information om Trollhättan. Datan som vi samlar in med hjälp av drönaren används för att uppdatera vårt ortofoton, göra 3D-modeller och visualiseringar eller för att dokumentera ett område eller en byggnad.

Tester med olika uppdrag

Att använda drönare i den kommunala verksamheten är relativt nytt i Trollhättan och just nu pågår olika tester för att undersöka vilka typer av uppgifter som kan göras bättre och mer effektivt med drönarnas hjälp. Det kan handla om olika typer av tillsynsärenden av skog och mark, byggnader med mera där det kan vara svårt att se fram marken och få en överblick.

Inga personuppgifter

Oftast fotograferar drönaren på en höjd där det inte går att urskilja människors ansikten på bilderna. Om det skulle gå att identifiera någon person på bilderna drönarna tagit så tas dessa bort i efterhand.

Drönarpiloter

Det är inte vem som helst som får genomföra en drönarflygning. Du behöver ett s.k. drönarkort som tas genom Transportstyrelsen. När du har tagit drönarkört är du sedan godkänd drönarpilot. Piloterna har också utbildning i flygsäkerhet och flygteknik. Det finns i dagsläget tre utbildade och godkända drönarpiloter hos Trollhättans Stad. Det är Nina, Amanda och Jonas.

Så ser du våra drönarpiloter

När Trollhättan Stads drönare och drönarpiloter är ute på uppdrag så syns det tydligt. I området där drönaren flyger sätts det upp skyltar och piloterna har västar på sig med stadens logotyp.  

Pågående och planerade flygningar

På vår hemsida har vi information om pågående och planerade flygningar med våra drönare. Läs mer om vårt arbete med drönarflygning och se kartan.

Tillstånd för att flyga

I Trollhättan är drönarflygningen inte helt okomplicerad. På grund av flygplatsen krävs nästan alltid tillstånd för att flyga, som söks hos flygplatsen. Utöver tillstånd för själva flygningen behövs också tillstånd för att sprida bilder över Sverige som är tagna från luften, anledningen till det är för att man av misstag inte ska råka sprida bilder som innehåller information som kan vara viktig för svenska totalförsvaret. Trollhättans Stad har alltid de tillstånd som krävs när dessa flygningar och fotograferingar genomförs.

Senast granskad 2023-04-27 av REBLJU