Lyssna
Kommunalråden Ricky Karlsson (KD), Sofia Lindholm (C) och Peter Eriksson (M) tillsammans med Trollhättans stads internationelle samordnare Isak Johansson (tvåa från vänster) visar stolt upp samarbetsavtalet mellan Trollhättan och den ukrainska staden Fastiv. Kommunalråden Ricky Karlsson (KD), Sofia Lindholm (C) och Peter Eriksson (M) tillsammans med Trollhättans stads internationelle samordnare Isak Johansson (tvåa från vänster) visar stolt upp samarbetsavtalet mellan Trollhättan och den ukrainska staden Fastiv.

Trollhättan inleder samarbete med ukrainsk stad

Trollhättan har skrivit under ett samarbetsavtal med den ukrainska staden Fastiv. "Vi har mycket som vi kan lära oss av deras arbete kring exempelvis krishantering eller bedriva verksamhet under krisartade situationer. Det handlar dels om solidaritet och att hjälpa Ukraina i sin återuppbyggnad och demokratisering, dels om ett utbyte som gynnar utvecklingen för både Fastiv och Trollhättan", säger Peter Eriksson, kommunstyrelsens ordförande i Trollhättans stad.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Trollhättan sällar sig nu till den lilla skara av kommuner som via Internationellt centrum för lokal demokrati, ICLD, etablerar ett kommunalt partnerskap med en ukrainsk stad.

– Sverige har varit en stor bidragsgivare till Ukraina sedan Rysslands invasion startade, och både regering och SKR har uppmuntrat kommunerna till kontakt med sina motsvarigheter i Ukraina, vilket tog än mer fart under 2023 när ICLD öppnade upp för kommunala partnerskap, berättar Isak Johansson, internationell samordnare i Trollhättans stad.

Möttes digitalt i våras

Trollhättan kontaktade ICLD och efterfrågade en ukrainsk stad av motsvarande storlek, och kom då i kontakt med Fastiv, som ligger strax norr om huvudstaden Kiev. Ett första digitalt möte mellan respektive kommunledning hölls i våras, och i september fick Isak Johansson kommunstyrelsens uppdrag att ta fram ett samarbetsavtal. 

- Trollhättans intention med partnerskapet är att stärka den lokala demokratin, öka motståndskraften och bygga ett samhälle som kan stå emot olika sorters kriser, berättar Isak Johansson.

Krisberedskap och ungdomsinkludering

Nu är samarbetsavtalet framtaget och digitalt undertecknat.

- Det riktar främst in sig på frågor kring krisberedskap och ungdomsinkludering, där vi ser stora möjligheter att lära av varandra. Vi vill gärna inkludera och satsa på våra ungdomar, där kan vi lära av deras aktiva ungdomsfullmäktige, internationella kontakter och hur vi kan involvera ungdomar i kommunens arbete med beredskapsfrågor.

Vad kan Trollhättan lära Fastiv?

– Mycket, exempelvis kan vårt klimat- och miljöarbete vara viktigt för en klimatanpassad återuppbyggnad. Vi har också god kunskap om hur EU-medlemskapet påverkar den kommunala nivån samt ett starkt kulturliv med N3 bland annat, säger Isak Johansson.

Hoppas kunna ses i Ukraina

Under Rysslands pågående invasionskrig har också Fastiv utsatts för angrepp.

– Framförallt genom attacker mot el- och energianläggningar, så elförsörjningen är en stor utmaning för dem. Vårt stöd kanske kan bli att vi skänker överbliven utrustning, samtidigt som de kan dela med sig av den tekniska och organisatoriska kompetens de tvingats utveckla under kriget, säger Isak Johansson.

På tisdag träffas parterna i Bryssel på ICDL:s nätverksträff för att planera nästa steg i samarbetet tillsammans och få lyssna till goda exempel från andra svensk-ukrainska partnerskap. Sedan är planen att man ska bjuda in Fastivs representanter till Trollhättan nästa vår.

– Tanken är också att vi ska kunna åka till Ukraina nästa höst, det är i alla fall en förhoppning vi har, avslutar Peter Eriksson.  

Senast granskad 2024-11-12 av HANSJO