Bild från pressträff med GKN, Västflyg, Trollhättan Vänersborgs flygplats och Neste

Trollhättan först i världen där flygplan endast kan tanka förnybart bränsle

Västflyg blir första flygbolag i världen att använda högsta möjliga inblandningen av förnybart flygbränsle på alla sina avgångar till och från Trollhättan och Vänersborgs flygplats. Med på satsningen är flygmotorstillverkaren GKN Aerospace Sweden samt finska leverantören av förnybart bränsle, Neste.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Trollhättan Vänersborgs Flygplats VD Anna Råhnängen förklarar att detta ställningstagande är unikt. Och som kan bana väg för andra aktörer att göra samma sak.

  • Vi kommer inte att ge flygbolagen något annat alternativ, vi ger bara en lösning oavsett om det handlar om fraktflyg, passagerarflyg, ambulansflyg eller samhällsviktigt flyg, förklarar Råhnängen på torsdagens pressträff. 
  • Vi är vana att ligga i framkant men det här är ett stort steg som vi är stolta över att ta tillsammans med andra som brinner för samma sak, fortsätter hon.

Västflygs VD Anna Petré berättar om resan från idé till vad som idag är startskottet på ett spännande samarbete och tillsammansskap.

  • Vi började småskaligt genom att börja köpa in bränslet och erbjuda det till de som efterfrågade det. Idén väcktes på att varför inte låta alla flyg kan köra med detta, vad behövdes då?

Kontakt togs därefter med Trollhättebördige Mats Hultman som till vardags arbetar på finska (förnybara) bränsleproducenten Neste, i dagsläget den ledande leverantören av biobränsle till flygbranschen. Strax därefter var starten på ett samarbete ett faktum, som också Martin Wänblom, VD för GKN Aurospace Sweden, inte var sen att haka.

För GKN, som till vardags arbetar med lättviktsteknologier som i sin tur bidrar till lägre bränsleförbrukning och därmed lägre utsläpp, är sådan här samverkan ett viktigt inslag i den gröna omställningen som företaget aktivt arbetar för dagligdags.

Kommunstyrelsens ordförande Peter Eriksson understryker det Martin Wänblom uttrycker när han i pressträffen betonar att nyckeln till genombrott är samverkan.

  • Jag håller verkligen med, när vi går samman så här så kan vi uträtta stordåd, förklarar han.
  • Det kommer bli många positiva ringar på vattnet ur detta, både gällande etablering och ur hållbarhetsperspektivet som så många i staden arbetar hårt för.

Ännu en milstolpe för Trollhättan och regionen.

Relaterad information

Se pressträffen som gick av stapeln på Trollhättan Vänersborgs flygplats idag den 8 juni

https://www.facebook.com/vastflygSe filmen där de olika parterna uttalar sig om denna världsnyhet:

https://youtu.be/vt-2uDxHXJ0

Senast granskad 2023-06-09 av KLALIW