Dan Fogelberg och Rauno Kuronen på plats i lokalen som tillfälligt ska husera övergivna möbler innan de får en permanent plats i en annan av Trollhättans Stads verksamheter. Dan Fogelberg och Rauno Kuronen på plats i lokalen som tillfälligt ska husera övergivna möbler innan de får en permanent plats i en annan av Trollhättans Stads verksamheter.

Rivstart för återbruk av möbler

1 600 möbler till ett nyprisvärde av 3,5 miljoner kronor står och samlar damm runt om i lagerutrymmen i Trollhättans Stads verksamheter. Det ska bli ändring på det nu. – Återbruket har verkligen fått en rivstart! Det är många som hör av sig och vi ser till att möbler får nytt liv i andra verksamheter, säger Dan Fogelberg, möbelsamordnare i Trollhättans Stad.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Med några ynka centimeters marginal till godo från taket lyckas Dan Fogelberg styra den införskaffade trucken förbi ingången och vidare in i den 600 kvadratmeter stora lokalen i kvarteret Elefanten. Här ska den hjälpa till med att lasta in och ut möbler från verksamheter i Trollhättans Stad.

– Vi tänkte kalla det för möbelhotellet, eftersom det är så vi ser på det: möblerna ska ju inte vara här en längre tid, utan snarast möjligt checka ut och hitta ett permanent hem på ett annat ställe i Trollhättan, berättar Dan Fogelberg.

Verksamhet redan igång

Lokalen är under uppbyggnad, och verksamheten i sin linda. Några enstaka bord och stolar i ett hörn skvallrar ändå om att verksamheten redan är igång. Vilket den är.

– Senast idag var jag iväg och hämtade möbler på Lyrfågelskolan och transporterade till Vårviks gård. 30 stolar och 10 konferensbord till ett nyprisvärde av uppskattningsvis 80 000 kronor, berättar Rauno Kuronen, nyanställd arbetsledare.

Han har snickarbakgrund och tanken är att han ska kunna utföra enklare möbelreparationer. Arbetslaget har också förstärkts med två medarbetare som främst ska vara behjälpliga med flytt och hjälpa till med att sköta lagret.

Webbverktyg skapar snurr

Riktig snurr på verksamheten väntas efter sommaren när webbverktyget för möbler lanseras på intranätet.

– Det är ett digitalt möbelbibliotek där vi publicerar information om överblivna möbler. Där kan verksamheten söka efter möbler, boka dem – och få dem utkörda helt utan kostnad. Då tror vi att det sätter ordentlig fart, spår Dan Fogelberg.

Senast granskad 2023-06-15 av REBLJU