Under Beredskapsveckan 2022 sattes Centralköket på rejält prov när strömmen och vattnet plötsligt stängdes av och 8 000 portioner mat skulle produceras. Centralköket kommer att testas också under Beredskapsveckan 2023, men inte under samma tuffa omständigheter. Under Beredskapsveckan 2022 sattes Centralköket på rejält prov när strömmen och vattnet plötsligt stängdes av och 8 000 portioner mat skulle produceras. Centralköket kommer att testas också under Beredskapsveckan 2023, men inte under samma tuffa omständigheter.

Öva – årets tema på Beredskapsveckan

Idag inleds Beredskapsveckan, där temat är ”öva”. – Det är ett utmärkt tillfälle att öva det där lilla därhemma: testa din krismat, funkar nödradion? Byt ut vattnet i vattentankarna, passa på helt enkelt att göra det man gärna skjuter på, tipsar Olivia Wernberg, säkerhetssamordnare i Trollhättans Stad.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Beredskapsveckan är en årlig informationsinsats som ska öka människors motståndskraft inför kriser och krig. Med årets tema ”Öva” vill Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) få fler människor att gå från tanke till handling och ta det sista praktiska steget för att skaffa sig en god egenberedskap så att man klarar sig en vecka utan samhällets stöd vid kriser och krig.

– Vi vill helt enkelt hjälpa till och sprida budskapet om att ha hemberedskap och att öva den, säger Olivia Wernberg, säkerhetssamordnare i Trollhättans Stad.

Övning gav färdighet

Att övning ger färdighet är ingen hemlighet och stämmer väl överens med fjolårets beredskapsvecka på temat mat, där både ström och vatten stängdes av på Centralköket i Trollhättan när de skulle producera 8 000 portioner mat.

– Då insåg vi verkligen vikten av att öva! Det fungerade överlag väldigt bra, samtidigt identifierade vi några mindre saker i kedjan som vi kunde skruva på tack vare att vi övade, berättar Olivia Wernberg.

Krismeny på förskolor och skolor

Beredskapen hos Centralköket på Håjum kommer att prövas också under Beredskapsveckan 2023, dock inte under samma tuffa villkor som ifjol.
– På torsdag kommer de att laga en rätt ur krismenyn (specialkost dock serveras som vanligt) till barn och elever på Trollhättans Stads förskolor och skolor som får sin mat från Centralköket.

– Vi tycker det är viktigt att visa för barn, elever och skolpersonal hur viktigt det är att vara förberedd i en krissituation, och framförallt för eleverna i högstadiet. När de fyller 16 år ingår de i totalförsvaret och omfattas då av totalförsvarsplikt. Det innebär att man kan bli skyldig att hjälpa till med sådant som behövs för att samhället ska fungera vid krig eller krigsfara, säger Olivia Wernberg.

Lottakåren informerar på Överby

Trollhättans lottakår uppmärksammar också Beredskapsveckan genom att finnas på plats i Etagehuset på Överby torsdag den 28 september klockan 15-18.00 för att informera människor om hur de kan förbereda sig för en eventuell kris.

Relaterad information

Fakta: Beredskapsveckan tema Öva

Beredskapsveckan arrangeras årligen av MSB. Syftet är att få fler människor att stärka sin egenberedskap och att motivera kommuner, statliga myndigheter, företag och ideella organisationer att engagera sig i Sveriges beredskap för kriser och krig.

För att lyfta temat Öva! erbjuder MSB materialet Sju dagar som motsvarar den vecka som allmänheten förväntas klara sig utan samhällets stöd vid en kris. Materialet består bland annat av en folder med enkla övningar för sju dagar och tips för en god egenberedskap. Sju dagar heter även en digital övning för privatpersoner som MSB tagit fram till årets Beredskapsvecka och som utmanar vår hemberedskap vid ett längre elavbrott, msb.se/hemberedskap

Källa: MSB

Mer om Beredskapsveckan 2023:
MSB – Beredskapsveckan

Senast granskad 2023-09-28 av KLALIW