Japanska bron på Spikön upplyst med belysning

Ny ljuspromenad på Spikön för trygghet och trivsel

Snart lyser Spikön upp på ett helt nytt sätt. I slutet av november tänds flera olika ljusinstallationer upp, som skapar både trygghet och stämning på ön. Välkommen på en ljuspromenad med lysande överraskningar!

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Belysning som lockar besökare

Just nu pågår förberedelserna för de ljusinstallationer som ska flytta in på Spikön och tändas upp i slutet av november. Det är både små och stora installationer som ska placeras ut tillsammans med effektskapande spotar som ska punktbelysa träd och buskar. Ambitionen med satsningen är att den både ska locka besökare, skapa stämning och öka tryggheten.  

– Samspelet mellan attraktionskraft och trygghet är en spännande aspekt. Den här typen av belysning ska fungera som en dubbelkraft – den ökar tryggheten och samtidigt hoppas vi att fler besökare ska lockas hit och att vi ser mer rörelse på Spikön, vilket i sin tur stärker tryggheten ytterligare, säger projektledare Mathilda Sundberg på samhällsbyggnadsförvaltningen.

Upptändning 30 november kl. 16.00 – välkommen på invigningspromenad med aktiviteter för barn

Den 30 november klockan 16.00 är det dags att tända upp allt för första gången. Då välkomnas trollhättebor och andra besökare att ta en första ljuspromenad på Spikön. Under invigningspromenaden håller cafét på Spikön öppet kl. 16-19, där det går att köpa enklare mat och fika. Där kan också alla barn hämta en bingobricka för att göra ljusbingo. När en ifylld bricka lämnas in får barnen ett marshmallowspett att grilla.

– Sen finns ljusinstallationerna kvar under de mörka månaderna av året. Så det finns gott om tid att upptäcka och uppleva det här framöver, säger Mathilda.

En del av satsningen för tryggare offentliga platser

Projektet ingår i den större satsningen för tryggare offentliga platser, där kommunstyrelsen skjutit till flera extra miljoner för insatser under 2023 och även 2024.

– Ökad trygghet är en prioriterad fråga i Trollhättan och det görs mycket på det området just nu. Mer och bättre belysning är en del i det arbetet och när vi kan kombinera platsutveckling, ökad attraktionskraft och stärkt trygghet blir det riktigt bra, menar kommunstyrelsens ordförande Peter Eriksson.

Mer om satsningarna som görs för tryggare offentliga platser

Senast granskad 2023-11-14 av JOSÅKEBEN