Lyssna
Tre tjejer minglar vid en dörr. Foto. Annelie, Helena och Jennie hälsar välkomna till nya myndighetsutövning, stöd och omsorg.

Nu blir omsorgen i Trollhättan mer tillgänglig

Trollhättans stad har organiserat om delar av sin omsorg för att möta framtidens behov – och göra det enklare för invånare att få rätt stöd i rätt tid. – Vi har modet att testa nya lösningar och det är något vi är stolta över. Genom att vara tidigt ute bidrar vi också till att utveckla hela sektorn, säger Helena Mårdstam, verksamhetschef för enheten.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Helgfria vardagar, måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Den 5 maj markerade starten för en ny organisation inom omsorgsförvaltningen. Vid ett välbesökt öppet hus presenterades hur enheten för myndighetsutövning, stöd och omsorg – tidigare kallad biståndsenheten – nu arbetar på ett nytt sätt för att möta framtidens krav.

Bakgrunden är en samhällsutmaning som alla kommuner står inför: en ökande andel äldre samtidigt som antalet personer i arbetsför ålder med rätt kompetens minskar. För att säkerställa att alla som behöver stöd får det även framöver, krävs nya arbetssätt.

- Detta går också helt i linje med den nya socialtjänstlag som börjar gälla nu i sommar. Ambitionen med den lagförändringen är just att alla kommuner i Sverige ska arbeta mer förebyggande, öka tillgängligheten och jobba kunskapsbaserat med omsorgen, säger Helena.

Vad innebär förändringen?

Den nya organisationen innebär bland annat:

  • En mottagningsfunktion med en bredd av kompetenser för att göra bedömningen heltäckande och individanpassad. Mottagningsfunktionen hanterar alla nya ärenden och ger en snabb första kontakt.
  • En tydligare struktur med tre team som ansvarar för utredning och uppföljning.
  • Tidig vägledning och förebyggande insatser  av vad du som trollhättebo kan göra själv innan kommunens biståndsbedömda insatser behöver vara aktuella. Det kan till exempel handla om att hitta gemenskap i olika aktivitetsgrupper eller få rådgivning om andra insatser som finns tillgängliga i samhället.

- Vi vet att de allra flesta vill kunna klara sig själva så långt det går. Där ser vi att vi kan hjälpa till med rådgivning så att vi kan lägga kommunens resurser där de gör mest nytta och att vår hjälp når dem som verkligen behöver den.

Ökad tillgänglighet för trollhätteborna

Du som bor i Trollhättan och behöver hjälp ska även fortsättningsvis kontakta omsorgen via kontaktcenter. Nya interna rutiner, digital utveckling och utökade telefontider är några av åtgärderna för att öka tillgängligheten för alla invånare.

- Förutom detta jobbar vi också mer förebyggande genom att tidigt involvera flera olika kompetenser. Detta för att kunna hjälpa varje enskild individ på absolut bästa sätt, avslutar Helena.

Fakta: detta är enheten för myndighetsutövning, stöd och omsorg

  • Hanterar ca 4 300 ärenden/år
  • Totalt 30 biståndshandläggare
  • Här jobbar biståndshandläggare i team med till exempel arbetsterapeuter, sjuksköterskor, enhetschefer och annan personal utifrån brukarens behov.

Flera av de tjänster omsorgsförvaltningen ansvarar för är biståndsbedömda insatser som till exempel hjälp i hemmet, särskilt boende för äldre och för personer med funktionsnedsättning, färdtjänst, boendestöd, trygghetslarm och andra hjälpmedel för att få en skälig levnadsnivå. Dessa ska ansökas om och bedömas enligt socialtjänstlagen eller andra styrande lagar, vilket görs på enheten för myndighetsutövning, stöd och omsorg. När du har fått en beviljad insats undersöker enheten alltid möjligheten till digital hjälp i första hand för ökad självständighet. Det kan till exempel handla om  trygghetskameror, läkemedelsautomater eller digitala möten med brukare.

Senast granskad 2025-05-22 av SOFKRI