Filmposter för Sockerexperimentet och porträtt på Gabriel Almqvist. Tidigare N3-eleven Gabriel Almqvist har haft en framträdande roll i filmarbetet med Sockerexperimentet.

Tidigare N3-elev bioaktuell med Sockerexperimentet

Den 10 februari har filmen Sockerexperimentet biopremiär. En person som haft en framträdande roll i filmarbetet är tidigare N3-eleven Gabriel Almqvist.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

N3 – mötesplats för ung kultur ger ungdomar möjlighet att utforska och utveckla sina intressen. Inom filmområdet finns det både avgiftsfria kurser och forumet Ung Film Trollhättan.
– Det är ett kostnadsfritt forum vi startade för unga filmintresserade personer i åldern 16–25 som ger deltagarna möjlighet att vara aktiva när det passar just dem. I Ung Film Trollhättan finns möjlighet att ta del av workshops, coaching i sitt filmprojekt, låna utrustning och träffa andra med intresse för film, säger Thomas Johnsson Palm, mediepedagog.

Filmintresse från N3

För Gabriel Almqvist, som just nu är aktuell med filmen Sockerexperimentet, startade allt i N3:s filmverksamhet.
– Jag minns att jag fick upp intresset för film när jag för många år sedan var på en prova-på-dag på Folkets Hus. Där träffade jag N3:s filmpedagog Thomas och kort därefter anmälde jag mig till den allra första filmgruppen som erbjöds genom N3 och kulturskolan, säger Gabriel Almqvist.

Sydney Film School

För Gabriel föll sedan gymnasievalet på LBS (ljud och bildskolan) med inriktning film innan han fick chansen att studera ett år i Australien. Under året på Sydney Film School fattade Gabriel tycke för production design.
– Jag insåg ganska snabbt att regissör inte var något för mig då jag tycker det är lättare att jobba med prylar och material som inte säger emot en. Plus att jag märkte att när jag kollar på film lägger jag mer märke till scenografi och design snarare än skådespeleriet.

Affekt Film

Efter Sydney fick Gabriel kontakt med Johan Fågelström och John Tornblad som driver bolaget Affekt Film i Trollhättan.
–  Jag sträckte ute en hand och sade att jag gärna vill jobba som designer. Vi hade ett möte och ganska direkt fick jag börja jobba i ett litet team med filmen Desertören. Jag fick jobba både som kameraoperatör, scenografi och en hel del annat, berättar Gabriel.

Sockerexperimentet

Gabriels arbete med Desertören ledde fram till att han fick en mer uttalad roll som scenograf under arbetet med filmen Sockerexperimentet. Han deltog i hela planeringsarbetet och reste till bland annat till Skåne med ett tomt släp för att komma hem med ett överfullt släp fyllt med prylar och inventarier från ett gammalt nedlagt sjukhus.
– En av mina större insatser till filmen var att bygga 19 tidsenliga sjukhussängar. Det gick inte att få tag på sådana så det var ett avancerat arbete. Jag byggde många prototyper och fick besöka flera byggvaruhus för att hitta de perfekta materialen.

Öppnat fler dörrar

Arbetet med Sockerexperimentet har öppnat fler dörrar för Gabriel. Bland annat har det lett till att han fått jobba på senaste produktionen av Familjen Andersson.
– Det är fantastiskt kul att se en tidigare filmelev från N3:s filmverksamhet ha en så betydande roll bakom kameran. Gabriel är ett fint exempel på vad det kan ge att gå en filmkurs på kulturskolan och om intresset växer hitta sin väg vidare i vår öppen-verksamhet Ung Film Trollhättan, säger Thomas Johnsson Palm, mediepedagog.

Biopremiär 10 februari

Sockerexperimentet har premiär den 10 februari.
– Jag känner mig jätteglad och mer nöjd än jag trodde att jag skulle vara. Det känns jättecoolt att den kommer ut och att folk får se den, säger Gabriel Almqvist.

Relaterad information

Om Sockerexperimentet

Filmen kretsar kring de så kallade Vipeholmsexperimenten som ägde rum mellan 1947–1949 på Vipeholms Sjukhus. Johanna som är funktionsnedsatt bor på Vipeholms sjukhus, utanför Lund, tillsammans med andra personer som också har funktionsnedsättningar. Hon blir blixtförälskad i Vilgot som också är intagen på sjukhuset. När rutinerna kring maten plötsligt ändras och Vilgot blir allt sjukare så börjar Johanna misstänka att det kan ha något med ett experiment att göra. I rollerna ses bland annat Per Ragnar, Sandra Redlaff, Amanda Malmberg och Magnus Af Sandeberg.

Senast granskad 2023-02-08 av KLALIW