På Stämportens förskola njöt barnen av minisemlor på fettisdagen. På Stämportens förskola njöt barnen av minisemlor på fettisdagen.

Minisemlor på Stämportens förskola

Fettisdagen är både för stora och små. På Stämportens förskola hade kocken Hanna Dezhlani och ekonomibiträdet Pia Bertilsson laddat upp med minisemlor dagen till ära.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Bullarna bakades på måndagen, och på tisdagsförmiddagen färdigställdes de med stor omsorg – för kunderna är viktiga och väldigt speciella.

–  Vi älskar våra småttingar, säger Pia Bertilsson när hon pudrar florsocker över de små läckerheterna.

–  Att få jobba med barnen är jättehärligt! Viktigast är att alla inkluderas, man kanske inte har traditionen att äta semla hemma, därför känns det bra att kunna bjuda på det här, säger Hanna Dezhlani.

Stora ögon

Ute i matsalen har förskolans yngsta barn anlänt för lunch. De äter först av den väldoftande rotfruktssoppan (!) och följer sedan Hanna med stora ögon när hon kommer in med minisemlor på ett silverfat och delar ut.

Och precis som för vuxna människor finns det inga fel sätt att äta semla på. Någon väljer locket först, ett annat barn går rakt på vaniljkrämen, en tredje lyfter hela semlan och för den mot sin mun med båda händerna – och där blir semlan kvar i flera minuter tills all grädde sugits in. En fantastisk syn och njutning i sin finaste och ärligaste form!  

Gemensamt för alla barnen är däremot att de är föredömligt tysta och ”pratar med små bokstäver” under hela måltiden.

– Vi har jobbat mycket med att vara tysta och inte prata så mycket när vi befinner oss här. Det är viktigt för vi är på en restaurang, där alla har rätt till en lugn matsituation, förklarar en av pedagogerna.

Viktigt uppmärksamma traditioner

Att man uppmärksammar bland annat fettisdagen är viktigt, menar förskolans rektor Malin Thiger, som understryker vikten av samarbetet mellan proffsen i köket och proffsen med barnen.

– Förskolan har ett uppdrag att ge barnen möjlighet att uppleva traditioner, och en god samverkan mellan serviceförvaltningen och utbildningsförvaltningen bidrar till att skapa förutsättningar för det, säger hon.

Pia Bertilsson och Hanna Dezhlani visar upp minisemlorna.

Bilden: Pia Bertilsson och Hanna Dezhlani visar upp minisemlorna.

Senast granskad 2024-02-13 av KLALIW