Traktor kör på en åker

Landsbygdsfrågor i rampljuset under Landsbygdsveckan

Äntligen är den här - Sveriges första nationella landsbygdsvecka! Mellan 2 och 7 maj äger Landsbygdsveckan rum på olika platser i hela landet. Det är en fullspäckad vecka med spännande aktiviteter som lyfter frågor kring alltifrån energiförsörjning, odling av fruktängar, studiebesök hos yrkesfiskare eller samtal om klimat och beredskap med flera.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Aktiviteterna under veckan sker i form av panelsamtal, webbinarier eller studiebesök och det går i många fall att delta digitalt. Däremot kräver vissa aktiviteter föranmälan.

Programmet för veckan.  

Varför anordnas landsbygdsveckan?

Landsbygdsveckan vill vara en arena för att synliggöra allt det innovativa och spännande som händer i svenska landsbygder och ett sammanhang för att möjliggöra samtal på lokal och regional nivå. Sveriges landsbygder är så viktiga för de framtidslösningar och den omställning som vi står inför. Arrangörerna beskriver att landsbygdsfrågorna förtjänar en tydlig plats i rampljuset och att genom att samla oss på en gemensam plattform vill vi öka kunskapen, stärka nätverken och öka engagemanget för landsbygdernas utveckling. Bakom initiativet står Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), Landsbygdsnätverket och Tillväxtverket - aktörer som alla arbetar för att lyfta fram landets landsbygder. 

Ett urval av veckans aktiviteter

Invigning av Landsbygdsveckan – tillsammans lyfter vi hela landet

Välkommen till startskottet för Landsbygdsveckan där Sveriges landsbygder självklart står i rampljuset. På scen möter vi röster från hela landet tillsammans med landsbygdsministern, filmskapare från Vedevåg, fårbonden som tillverkar glass och forskare med landsbygder i fokus.

När: 2 maj, 13.30-16.30

Var: Digital livesändning

Ung i landsbygder – kultur, identitet och inkludering

Webbinarium om vilken inställning unga i landsbygder har till politiken och vuxenvärlden, och hur det formar deras vardag.

När: 4 maj, 15.00-16.00

Vart: Digitalt

Att odla torg i varje hembygd

Under seminariet lanseras Att odla torg i varje hembygd – en handbok för att inspirera till fler gestaltade mötesplatser på landsbygder.

När: 5 maj, 09.00-10.15

Vart: Digitalt

Senast granskad 2023-05-02 av REBLJU