På måndagskvällens kommunfullmäktige tog Johan Fågelström och John Tornblad emot Trollhättans Stads kulturpris 2023 för filmen Sockerexperimentet. Här flankerade av kommunfullmäktiges presidium. På måndagskvällens kommunfullmäktige tog Johan Fågelström och John Tornblad emot Trollhättans Stads kulturpris 2023 för filmen Sockerexperimentet. Här flankerade av kommunfullmäktiges presidium.

Kulturpriset till John och Johan

Johan Fågelström och John Tornblad på Affektfilm har tilldelats Trollhättans Stads kulturpris 2023 för filmen Sockerexperimentet som hade premiär i början av 2023.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Beslutet fattades under Kultur-och Fritidsnämndens möte den 14 november och priset på 20 000 kronor delades ut på Kommunfullmäktiges sista möte för året den 11 december. Ur motiveringen:

¨Det är en mycket viktig film som lyfter en mörk period av den svenska vården.  Den visar den kariesforskning som pågick på Vipeholm i Skåne under 40-och 50talet. Samtidigt skildrar Sockerexperimentet historien på ett engagerande och ödmjukt sätt. Bland skådespelarna finns deltagare i Syskonringen i Trollhättan. Sockerexperimentet har nått ut över världen och redan tilldelats flera priser¨.

– Det känns jättefint att få det här priset. Priset tillägnar vi alla de som blev utsatta för det fruktansvärda kariesexperimentet men också alla de fantastiska människor som vi har fått äran att jobba med i projektet säger Johan Fågelström och John Tornblad, Affektfilm.

Kulturstipendium till Thilda och Felicia

Thilda Olsson tilldelades ett kulturstipendium för att kunna utveckla sina studier och söka till högre studier som textilkonstnär där pengarna ska användas för materialkostnader.

Felicia Vilensten tilldelades ett kulturstipendium för att utveckla sin kompetens som smyckeskonstnär och som guldsmed på kandidatprogrammet i konsthantverk och smyckeskonst på Högskolan för konst och design i Göteborg, där hon studerar sitt andra år.

Kulturstipendierna är på 20 000 kronor vardera.

Felicia Vilensten med stipendium

Bilden: Felicia Vilensten tar emot sitt kulturstipendium. 
Fotnot: Thilda Olsson hade inte möjlighet att närvara vid ceremonin.

Mer om filmen Sockerexperimentet:
www.sockerexperimentet.se

Senast granskad 2023-12-11 av KLALIW