Lyssna
TorBjörn Nilsson (hållbarhetsstrateg Trollhättans stad) Said Niklund (stadsdirektör Trollhättans stad), Petra Arlebo (Föreningen Företagarna Trollhättan), Linda Bohlin Trajkovski (vd Innovatum Science Park) och kommunstyrelsens ordförande Peter Eriksson med det undertecknade avtalet.  TorBjörn Nilsson (hållbarhetsstrateg Trollhättans stad) Said Niklund (stadsdirektör Trollhättans stad), Petra Arlebo (Föreningen Företagarna Trollhättan), Linda Bohlin Trajkovski (vd Innovatum Science Park) och kommunstyrelsens ordförande Peter Eriksson med det undertecknade avtalet.

Green deals för företag i Trollhättan

Trollhättans stad deltar i EU-projektet ICC, som syftar till att få till stånd lokala ”Green deals” för en mer hållbar energianvändning. Och nu skyndar vi på den gröna omställningen i Trollhättan med fokus på Skogstorpa- och Stallbacka industriområde. – Det handlar om att gemensamt arbeta för att minimera effekttoppar, effektivisera energianvändningen samt att få till stånd mer lokalproducerad energi, säger TorBjörn Nilsson, hållbarhetsstrateg i Trollhättan stad.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Vid en ceremoni i stadshuset förra veckan undertecknades ett avtal av Trollhättans stad, Innovatum Science Park och Föreningen Företagarna i Trollhättan. Även samarbetsföreningen BID Stallbacka, som representerar Stallbackaområdet kommer att skriva under inom kort.

Avtalet syftar till att påskynda den gröna omställningen i framför allt industriområdena Skogstorpa och Stallbacka.

–  Detta är arbetsinsatser som redan pågår, men genom att delta i ICC kan vi få EU-finansiering för expertrådgivning. Dessutom bedöms möjligheten öka att få EU-finansiering för kommande utvecklingsprojekt, vilket självklart vore väldigt positivt, säger hållbarhetsstrateg TorBjörn Nilsson på Trollhättan stad.

Pågående projekt på Skogstorpa

I området Skogstorpa (Kardanvägen) pågår redan projektet ”Fyrbodal för framtidens flex”, som delfinansieras av Energimyndigheten med 6 miljoner kronor enligt ett beslut från hösten 2023. Projektet drivs av Innovatum Science Park i samarbete med bland andra Trollhättan Energi, Kraftstaden och Högskolan Väst.  

–  Det handlar om att få en mer jämn elförbrukning och kapa effekttoppar genom att söka innovativa lösningar för ökad flexibilitet i elnätet. Projektet fortsätter som planerat, men nu också inom ramen för ICC. Företagen i området kommer att få erbjudanden om energi- och klimatrådgivning, för att se på möjligheterna att energieffektivisera och att anlägga lokal elproduktion, berättar TorBjörn Nilsson.                 

Erbjudande till Stallbackaföretagen

Stallbacka har samma utmaningar som Skogstorpa när det gäller att elnätets kapacitet är begränsad. I området har det bildats en samverkansorganisation, BID Stallbacka, mellan Trollhättans stad och företagen i området. BID Stallbacka har startat en energigrupp för att se på möjligheterna att förbättra läget.

– Också Stallbackaföretagen kommer att få erbjudanden om energi- och klimatrådgivning. I avtalet anges, för Stallbacka, målet att en process ska inledas för att söka medel för ett projekt om att effektivt nyttja effekt och energi i området.       

Läs mer:
Morgondagens moderna energisystem (innovatumsciencepark.se)             

Relaterad information

Fakta: Avtalet ska följas upp med följande indikatorer:

  1. Andel identifierad flexpotential i området kring Kardanvägen
  2. Antal engagerade företag i projektet ”Fyrbodal för framtidens flex”
  3. Antal projektansökningar/initiativ kring BID Stallbacka
  4. Antal genomförda besök av energi-och klimatrådgivaren
  5. Antal företagare som deltagit i informationsmöten rörande projektets målsättningar.
Senast granskad 2024-11-26 av HANSJO