
En vecka med fokus på suicidprevention och psykisk ohälsa
Vecka 37 arrangerar Trollhättans stad en vecka med föreläsningar och andra aktiviteter med fokus på psykisk ohälsa och suicidprevention. Veckan startar med den nationella suicidpreventiva dagen den 10 september. Välkommen att anmäla dig till föreläsningarna.
Syftet är att öka kunskapen, se, uppmärksamma och agera kring problematiken psykisk ohälsa och suicid. Det handlar om att Våga Psynas och Våga Pse!
Program föreläsningar
Onsdag och torsdag är det minimarket och fikaförsäljning i Stadshuset.
Onsdag 10/9 - Psykisk ohälsa barn och unga
Föreläsning: “Snacka om sjukt” i samarbete med VG-regionen och Kunskapsförbundet Väst.
Hur mår du? På riktigt. Snacka om sjukt! är ett upplevelsebaserat undervisningskoncept anpassat till högstadie- och gymnasieelever som bygger på medicinsk vetenskap om den sjuka kroppen och kopplingen mellan psykisk ohälsa och ofarliga (men obehagliga) stressymptom. Konceptet och innehållet är framtaget av specialistläkare och genomförs av läkare tillsammans med skolans elevhälsopersonal.
Föreläsare: Efraim jovlunden, specialistläkare allmänmedicin, spcialinriktad pedagogik och ledarskap
Tid: 09.0-12.00 och 13.00-16.00
Plats: Nils Ericsson gymnasiet, Trollhättan
Målgrupp: Alla årskurs 1 elever inklusive EHT-personal, Nils Ericssons gymnasiet (ej bokningsbar).
Kolla in filmen där Efraim berättar mer om vad han menar med kul, upplevelsebaserad undervisning
Onsdag 10/9 – En stilla stund med ljuständning för alla dem som inte orkade, för alla som kämpar och för oss som finns kvar.
Tid: 18.30
Plats: Lextorpskyrkan
Målgrupp: Alla är välkomna.
Torsdag 11/9 – Psykisk hälsa organisation och verksamhet
Föreläsning: “Snacka om sjukt” inriktning organisation och verksamhet
Detta är en faktabaserad och humorfylld föreläsning riktad mot organisationer och företag i syfte att underlätta för arbetsgrupper att på evidensbaserad grund hålla längre. Vi möter er under en engagerande session som har en spännvidd mellan symptom och suicid. Vi lyfter samtalet kring vikten av att reflektera över sitt eget och omgivningens mående, för att i förlängningen skapa förutsättningar för ett hållbart liv, både på arbetet och i varadagen. Ni har tveklöst aldrig varit med om något liknande och kanske inte heller något viktigare.
Föreläsare: Efraim jovlunden, specialistläkare allmänmedicin, spcialinriktad pedagogik och ledarskap
Tid: 09.00 - 12.00 inklusive paus. Fika ingår.
Plats: Sessionsalen, Stadshuset Trollhättan
Målgrupp: Alla är välkomna. Begränsat antal platser, boka dig här via e-tjänst.
Torsdag 11/9 – Psykisk hälsa och nätmobbning
Föreläsning: Nätmobbning - Påverkar den psykiska hälsan.
Var och varannan dag hör man talas om barn och ungdomar som utsätts för nätmobbning. Nätmobbning kännetecknas bland annat av att den kan pågå 24 timmar om dygnet, informationen sprids snabbt till en stor publik och det finns ingen fristad från mobbningen för den som är utsatt.
Välkommen till denna intressanta föreläsning där en av de ledande forskarna i Sverige ger råd och tips på hur föräldrar och skolpersonal kan upptäcka nätmobbning bland barn och ungdomar. Sofia ger även tips på konkreta verktyg och åtgärder för att stoppa nätmobbning. Föreläsningen bidrar med kunskaper som kan vara till nytta för föräldrar och användas av skolpersonal i grundskolan och som möter nätmobbning i sitt praktiska arbete
Föreläsare:Föreläsningen hålls av Sofia Berne, Psykolog och forskare, Göteborgs universitet, som tillsammans med Ann Frisén har skrivit den mycket uppskattade och omskrivna boken Nätmobbning. Handbok för skolan (2016).
Tid: 13.00 - 15.00 inklusive paus. Fika ingår.
Plats: Sessionsalen, Stadshuset Trollhättan
Målgrupp: Alla är välkomna. Begränsat antal platser, boka dig här via e-tjänst.
Fredag 12/9 – Psykisk livräddning
Föreläsning: Psykisk livräddning. Aktuell och grundläggande kunskap inom suicidprevention
Om någon drabbas av hjärtstopp finns hjärt- lungräddning (HLR), men hur gör vi för att hjälpa när någon mår psykiskt dåligt? Syftet med föreläsningen är att skapa en större trygghet kring ämnet självmord. Hur kan vi som medmänniskor prata om det som känns svårt och tungt? När är det akut läge och hur kan vi hjälpa någon vidare?
Föreläsare: SPIV (Suicidprevention i Väst)
Plats: Föreläsningen är digital via Teams. Förbered dig genom att installera Teams om du inte har det på din dator eller i din telefon. Länk till den digitala föreläsningen på Teams. Mötes-ID: 387 013 949 124 Lösenord: nQ959TV2
Tid: 13.00 - 15.00
Målgrupp: Alla är välkomna, boka dig här vi e-tjänst.
Föreläsningarna är ett led i Trollhättans stads strategiska arbete kring suicidprevention.
Under vecka 37 tänder vi upp Kungsportstunneln i grönt för att ytterligare uppmärksamma arbetet med suicidprevention.