Bild på låda med som har en tejpbit på med texten "Krislåda"

Civil beredskap allt viktigare

För två år sedan förändrades världsläget när ryska trupper gick in i Ukraina. Denna och andra konflikter i vår omvärld har också ökat riskerna för oss i Sverige och Trollhättan.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

– Vi har sett en snabb och oroande utveckling både i vårt närområde och i andra delar av världen, som orsakat en oerhört stor förödelse. Det gör att vi också behöver titta på hur vi kan stärka Trollhättan för att bygga ett mer motståndskraftigt samhälle, menar kommunstyrelsens ordförande Peter Eriksson.
Under 2024 satsar därför Trollhättan på att stärka den civila beredskapen på olika sätt.

Stärka reservkraften

Några åtgärder som kan komma att genomföras är att stärka reservkraften för äldreboenden och andra prioriterade verksamheter om strömförsörjningen inte fungerar, göra oss bättre rustade för att stå emot IT-attacker eller bygga upp beredskapslager för livsmedel och skyddsutrustning för verksamheter som äldreboenden och förskolor.

Enkla tips för din hemberedskap

I en kris behöver kommunen framför allt fokusera på de invånare som inte kan klara sig utan kommunens stöd. Det innebär att alla invånare behöver vara rustade för att klara sig själva i stor utsträckning under en kris eller vid höjd beredskap.
– Det finns en hel del, ganska enkla åtgärder, som var och en kan göra för att kunna klara en krissituation. Genom att ha en dunk med vatten och matkonserver för en vecka så har du tagit ett bra första steg, menar Olivia Wernberg, säkerhetssamordnare i Trollhättans stad.
– Ett spritkök för att kunna värma maten och en vevradio för att kunna få information från media och myndigheter är också väldigt bra att ha om strömförsörjningen är utslagen, fortsätter Olivia Wernberg.

Vill du lära dig mer om ditt ansvar för hemberedskap, eller få fler tips och råd? På Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) hemsida finns massor med nyttig information som hjälper dig att vara beredd när krisen kommer.

Hemberedskap - MSB:s hemsida

 

Olivia Wernberg förevisar spritkök

Säkerhetssamordnare Oliva Wernberg visar hur du får igång ditt spritkök.

Se filmen (öppnas i nytt fönster)

Senast granskad 2024-02-23 av KLALIW