
Åttondeklassare följde med Marcus Wandt till rymden
Albertsalen på Högskolan Väst var fullsatt och sorlet högljutt av pirrig förväntan när astronauten Marcus Wandt äntrade scenen på måndagseftermiddagen. Under drygt en timme tog han med 500 åttondeklassare från Trollhättans stads högstadieskolor på färden från utbildning till träning, rymdfärd och återkomst till jorden.
Marcus Wandt är civilingenjören i elektroteknik, som efter många år som stridspilot inom Försvarsmakten och testpilot på SAAB Aerospace, blev tredje svensk i rymden år 2024. Att bli astronaut var inget han drömde om – men såg inte heller yrket som en omöjlighet.
– Osannolikt kanske men inte omöjligt. Och det är en viktig skillnad, sa han och riktade sig till alla de 14- och 15 åringar i publiken som just nu kanske funderar över fortsatta studier och yrkesliv.
”Allt handlar om träning”
För Marcus Wandt är utbildning och träning nyckeln till lugn och kontroll. Många händelser i en rymdfarkost, små som stora, kan förutses och det gäller att veta hur du agerar i varje given situation. På frågan om han var rädd, är svaret självklart.
– Nej. Fjärilar i magen hade jag när det väl var dags för uppskjut men rädd var jag inte. Allt handlar om träning och att vara väl förberedd.
Många frågor från eleverna
Under drygt en timme beskrev Marcus Wandt med ord, bilder och filmklipp hur livet på rymdstationen såg ut. Eleverna fick en unik inblick i vardagen för Marcus Wandt och hans tio kollegor i rymden. När det blev dags för frågestund var frågorna från eleverna många. Hur kändes det att komma tillbaka till jorden? Varför är alla astronauter så röda i ansiktet i filmklippen från farkosten? Och hur går det egentligen till att gå på toaletten rymden?
Samtliga frågor får utförliga svar – många tekniska, som den naturvetare Marcus Wandt är, medan andra blir mer filosofiska, så som den om vilka nationaliteter som jobbade ihop:
– Vi var elva personer på rymdstationen. Tillsammans hade vi nio medborgarskap och representerade sju länder. Samtidigt som vi var i rymden pågick krig mellan våra länder på jorden men känslan i gruppen var äkta och genuin när vi jobbade tillsammans. Vi var elva personer från jorden, vilka länder vi kom från var inte viktigt.
Visste du att...
- … 97 procent av alla kroppsvätskor, från kiss till svett, renas i rymdfarkosten och blir till drickbart vatten?
- … Rymdfarkosten åker 16 varv runt jorden per dygn?
- … Det tar tre minuter att nå rymden och nio minuter innan sista motorn stängs av?
- … Rymdfarkosten dockar i rymdstationen först efter 37 timmar?
Space Week Trollhättan 2025
Den 4–10 maj riktas rymdens – eller i alla fall mångas – blickar mot Trollhättan, i samband med Space week. Space week anordnas av Trollhättans Stad i samarbete med GKN Aerospace, Högskolan Väst, Innovatum Science Park, City Trollhättan och flera andra lokala aktörer. Veckan bjuder på ett spännande och fullmatat program väntar med aktiviteter, föreläsningar, workshops och upplevelser för alla åldrar.