Marcus Pallvid, centrumutvecklare City Trollhättan, Mathilda Sundberg, projektledare Trollhättans Stad. Marcus Pallvid, centrumutvecklare City Trollhättan, Mathilda Sundberg, projektledare Trollhättans Stad. Foto: Amer Kapetanović, Yo Adrian

Trollhättan är finalist till Årets Stadskärna 2022

Sedan 2015 har Trollhättan arbetat mot att få utmärkelsen Årets Stadskärna 2022. I februari skickades ansökan in av City Trollhättan där förändringsprojekt och samverkansprocesser för stadskärnans utveckling redovisades. Juryn för Svenska Stadskärnor har nu utsett Trollhättan till en av tre finalister och den 18 maj, i samband med Svenska Stadskärnors årskonferens, koras vinnaren.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

– Det här är verkligen ett kvitto på de strategiska satsningar som gjorts och den handlingskraft och vilja till samverkan som finns i Trollhättan, säger Paul Åkerlund, kommunstyrelsens ordförande.

Johan Bengtsson, samhällsbyggnads- och utvecklingschef, har varit med under hela resan och sitter även med i City Trollhättans styrelse.

– Det här är så kul för hela Trollhättan och alla dem som har lagt ned tid, engagemang, kreativitet och hjärta i stadskärnans utveckling de senaste 6 åren. Och utvecklingen av centrum fortsätter, det är alltid en resa och vi behöver hänga med när samhälle och förutsättningar förändras, säger han.

Stora framsteg, spännande nytänk och tydlig struktur i arbetet kännetecknar de nominerade städerna

För 26:e året utser Svenska Stadskärnor Årets Stadskärna. Utmärkelsen går till den stad som gjort störst förflyttning i sin förnyelse av centrum genom samarbete mellan både privata och offentliga aktörer. Med förflyttning menas att det finns ett flertal mätbara resultat av stadskärnans utveckling. Årets tre finalister är Trollhättan, Simrishamn och Helsingborg. ”Alla tre städerna har långsiktiga strategier hur de vill uppfylla sina olika visioner för att bli en levande stadskärna där människor trivs, känner sig trygga och välkomna” skriver Svenska Stadskärnor i sitt pressmeddelande.

– Det känns otroligt kul att vara bland finalisterna och att vårt gemensamma utvecklingsarbete uppmärksammas på det här sättet. Trollhätteandan finns verkligen här, säger Marcus Pallvid, verksamhetsledare på City Trollhättan.

Mathilda Sundberg har nyligen börjat som stadsdelsutvecklare för stadskärnan på Trollhättans Stad men har i flera år varit verksam i centrum, både inom handeln och på City Trollhättan.

– Att utveckla stadskärnan handlar om samverkan och i Trollhättan är det enkelt. Vi har en stabil grund som bygger på fina relationer mellan människor och att få hjälp, samverka, bolla en idé eller testa något nytt är ett sms eller ett telefonsamtal bort. Det gör oss starka, säger hon.

Marcus och Mathilda city.jpg

Foto: Amer Kapetanović, Yo Adrian

Marcus Pallvid, centrumutvecklare City Trollhättan och Mathilda Sundberg, projektledare på Trollhättans Stad. Ladda ned bilden. 

Senast granskad 2022-05-04 av PERIVA